U fokusu

Inspektori hitno stigli na Šoltu, punca i punicu generala Zagorca zaustavili u besramnom poslu na koji su se bacili u jeku straha od korone

15. travnja 2020.

Izgleda kako se ipak trudimo uvesti red na pomorskom dobru, premda sve to bude sporo, no ovaj put promptno su nadležni reagirali na prijavu devastacije i betoniranja obalnog dijela u uvali Nečujam na Šolti.

Naime, u utorak, 14. travnja, naložen je inspekcijski nadzor devastacije pomorskog dobra u uvali Nečujam, na području zvanom Milića ratac. Pa je Uprava sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture naložila Lučkoj ispostavi Split da obavi inspekcijski nadzor i očevid neovlaštenih građevinskih radova tik uz more.

Reagiralo se prema prijavi zaprimljenoj putem online forme projekta "Pomorsko je dobro" Splitsko-dalmatinske županije, o čemu smo i mi pisali na stranicama naše "Slobodne Dalmacije".

Tijekom 13. i 14. ožujka pomorsko dobro je na tom području devastirano gradnjom podesta za sunčalište i privez brodica te širenjem pristupnih stepenica, naravno sve bez potrebnih dozvola jer se "mrkinta" ne smije betonirati.

A kako smo doznali, sve je to napravljeno ispred parcele i kuće Ante i Jasne Borić, punca i punice generala Vladimira Zagorca, kojeg je javnost upoznala zbog afere krađe dragulja iz sefa Ministarstva obrane.

 

Radnici uredno rade

Kako se bračni par Borić upustio u devastaciju pomorskog dobra, sada u ovom "koronaviruskom" vremenu, Šoltani su s pravom ljuti što im se opet, po tko zna koji put, betonira zemljište tik uz more koje je u vlasništvu svih nas. Devastaciju je prijavila udruga "Pokret otoka" i sada čekamo reakcije.

– Inspekcijskim nadzorom odmah će biti izrečena zabrana daljnjih radova, identificiran investitor i izvođač radova, te će se protiv prekršitelja pokrenuti odgovarajući zakonski postupci – kazuje nam Stipe Čogelja, pročelnik Upravnog odjela za pomorstvo i turizam Splitsko-dalmatinske županije, čija je web-aplikacija i portal "Pomorsko je dobro" polučila izniman uspjeh.

Naime, ovim alatom omogućene su građanima prijave svih nepravilnosti na pomorskom dobru, dostupne su sve informacije o koncesijama, kao i planovima upravljanja tim morskim blagom.

Sve je vidljivo i transparentno, a i sve više je prijava građana koji žele red, pa, unatoč situaciji sa koronavirusom, broji se 65 prijava zbog devastacije pomorskog dobra.

I na ovu zadnju korona-devastaciju već je djelatnik Lučke kapetanije – ispostava Šolta bio na terenu, sve zabilježio i potrebne informacije proslijedio nadležnima u Zagreb.

Sad samo treba čekati i nalog za kazne, te rušenje ilegalno izrađenog priveza, kao i stepenica.

Foto: Pokret Otoka

Izvor: Slobodna Dalmacija