U fokusu

Kako ćemo se kupati i sunčati na plažama ovog ljeta? Talijani već imaju neke ideje

16. travnja 2020.

Možete li uopće zamisliti kako bi ovog ljeta mogao izgledati turistički boravak na moru?

''Ići ćemo na more ovog ljeta. Radimo na tome da to bude moguće i u suradnji sa stručnjacima pripremamo propise za uređenje plaža i kupališta, koji se zasnivaju na mjerama socijalnog distanciranja'', poručila je državna tajnica za turizam u Ministarstvu kulture i turizma Talijanske Republike Lorenza Bonaccorsi.

Bonaccorsi je istaknula da se razmišlja o uvođenju mjera i poticaja za razvoj lokalnih turističkih programa koji stavljaju naglasak na ruralna i manje posjećena područja Italije. Također, već sada se uvelike radi na strateškom repozicioniranju Italije za period poslije završetka krize koronavirusa, a marketinško komuniciranje zasniva se prvenstveno na onome u čemu je Italija najbolja - gastronomiji i kulturi.

Dok se ta zemlja teško pogođena krizom koronavirusa priprema za posebnu prilagodbu svojih plaža tijekom glavne turističke sezone, pojavili su se prvi projekti uređenja plaža i restorana, a osmislile su ih tvrtke koje su se već ranije bavile prilagodbom trgovina te zaštitom blagajnica i kupaca. 

No, plaže su ipak zahtjevnije i pri njihovu uređenju s ciljem sprječavanja zaraze koronavirusom nije dovoljno misliti samo na poseban raspored suncobrana i ležaljki te međusobnu izolaciju kupača pregradama od pleksiglasa. Na plažama treba zadovoljiti cijeli niz higijenskih zahtjeva: od kontroliranog ulaza na plažu do ugradnje sredstava za dezinficiranje u sanitarnim čvorovima, tuševima, barovima i na svim ostalim zajedničkim površinama. Također, treba omogućiti nošenje maski za siguran boravak na otvorenom, okupljanje kupača temeljem dobnih skupina, ali uvesti i obvezne rezervacije za korištenje tuševa i kupaonica.

Nuova Neon Group

U talijanskim medijima, piše Ekovjesnik, ovih se dana najviše raspravlja o prijedlogu uređenja plaža s kabinama od pleksiglasa sa suncobranima i ležaljkama, a riječ je o ideji tvrtke Nuova Neon iz Modene, inače specijalizirane za izradu krovišta i prozora. Ideja je predstavljena vlasnicima i koncesionarima kupališta i plaža u Riminiju i drugim turističkim mjestima na rivijeri Romagnola. Riječ je o prozirnim kabinama sa zidovima od pleksiglasa i aluminijskih profila. Kabine su četvrtaste, sa stranicama dužine od 4,5 metara i 1,5 metra širokim ''ulazom''.

No mnogi se pitaju, čak i da ovo bude dobro rješenje, a sama ideja je postala predmet izrugivanja na društvenim mrežama, što je s plažama u ostatku Italije, posebno u Liguriji i njenim kamenitim, strmim i često teško pristupačnim plažama? 

Nuova Neon Group

U međuvremenu, skupina stručnjaka iz Ministarstva zdravstva radi na smjernicama za ponovno pokretanje turizma i aktivnosti na plažama, no talijanski turistički radnici još uvijek nemaju naznaka o ishodu ovogodišnje turističke sezone. Talijanska turistička udruženja predviđaju pad prometa od najmanje 60 posto i od talijanske vlade traže smjernice kako bi eventualno mogli planirati ljetnu sezonu i umanjiti štetu prouzročenu krizom koronavirusa.