U fokusu

“Onemogućavanje odlaska u ribolov je težak udarac na osobne slobode. Kriza je, a ljudima se onemogućava osiguravanje obroka”

18. travnja 2020.

Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, rekreacijski i sportski ribolov zabranjeni su na području cijele Republike Hrvatske do daljnjega. Dakle, dopušten je samo komercijalni ribolov.

Upravo je zabrana sportskog ribolova na moru jedna je od odluka Stožera civilne zaštite vezano uz epidemiološku krizu koja je donijela mnogo pitanja, osobito na području Splitsko-dalmatinske županije.

Mnogi su stava da na moru ne postoji nikakva stvarna prijetnja zdravstvenog ili epidemiološkog karaktera koja bi priječila građanima s valjanim sportskim dozvolama da love ribu.

 

Za komentar smo upitali Marka Bertolina, predsjednika Jedriličarskog kluba Split.

– Kao koncesionar Sportske lučice Split, od brojnih članova i korisnika koji svoje brodice drže u našoj lučici, dobivamo svakodnevne upite u svezi postupanja prilikom isplovljavanja vezano za ribolov za osobne potrebe, bilo da se radi o upitima osoba koje se bave sportskim ribolovom, bilo rekreativnim. A i tu je važno istaknuti kako podjela na sportski i rekreativni ribolov postoji samo u Hrvatskoj, dok sve ostale mediteranske zemlje imaju sportsko-rekreativni ribolov, jer se po zakonskim odredbama navedeni ribolovi za osobne potrebe razlikuju u doslovno jednom alatu, tako da je to više birokratska podjela, nego neka suvisla podjela. Dakle, pričamo o ljudima koji vole baciti udicu za svoj užitak i probati uhvatiti pokoju ribu – govori Bertolino.

Uvukla se velika nesigurnost, strah i bojazan

Ističe da je u ovim izazovnim vremenima velikom broju građana, između ostalog, ugrožena i egzistencija, a u iste se uvukla velika nesigurnost, strah i bojazan. Kako kaže, upravo zbog toga dobar dio njih ima potrebu prikratiti vrijeme na moru, sami ili u krugu najbliže obitelji, baveći se ribolovom, pritom pokušavši i osigurati obrok u slučaju onih koje je trenutna situacija dovela u nezavidan financijski položaj.

– Brojni članovi raznih klubova iz SDŽ, pa tako i našeg, ishodili su godišnje dozvole za obavljanje sportskog ili rekreativnog ribolova te samim time uložili fin.sredstva, i ostvarili prava koja u ovom trenutku nisu u mogućnosti konzumirati iz upitnih razloga. Naime, u kontaktu s brojnim klubovima diljem obale RH, nedvojbeno je utvrđeno da mjeru zabrane sportskog/rekreativnog ribolova ne provodi niti jedna druga primorska Županija u Republici Hrvatskoj, što dodatno dovodi do čuđenja naših članova. Naravno, potrebno je naglasiti obvezu takvog ribolova odvija u skladu s naputcima centralnog stožera CZ RH izrečenih na presici od strane prof.Capaka, što podrazumijeva maksimalan broj od dvoje ribiča u plovilu, ako isti nisu članovi zajedničkog kućanstva/najbliže te pridržavanju ostalih odluka kojima se aktivno doprinosi borbi s ovim opakim virusom.

Također, čini nam se da zbog težine i bremenitosti trenutne situacije nije jasno napravljena distinkcija između natjecanja (u sportskom ribolovu), koja su potpuno neprihvatljiva u ovom trenutku kao i druga kolektivna (sportska) događanja od samog pojma plovidbe i sportskog/rekreativnog ribolova koji podrazumijeva nešto potpuno drugo i epidemiološki prihvatljivo. Koliko smo upoznati nije na snazi ni mjera zabrane plovidbe, cime se dovodimo u apsurdnu situaciju da je moguće ploviti po Kaštelanskom zaljevu, ali nije moguće usidriti se i loviti u istom.

"Sukladno trenutnom krieriju, trebalo bi zabraniti i šetnju po ulicama"

S obzirom na gore navedeno, ne čini se logično ograničavati žiteljima boravak na moru u okviru propisanih pravila isključivo na području naše županije. Epidemiološki nema veće mjere socijalnog distanciranja od samostalnog boravka na pučini, ili boravka na pučini s ukućanima s kojima se i tako dijeli životni prostor. Recentna objašnjenje od strane stožera SDŽ kako odlazak u ribolov doprinosi druženju po lučicama, niti malo ne stoji. Dapače, upravo zabrana isplovljavanja može doprinijeti povećanom broju socijalnih kontakata po lučicama gdje se građani susreću tražeći odgovore i negodujući međusobno što će se dolaskom ljepšeg vremena dodatno intenzivirati. Sukladno trenutnom kriteriju trebalo bi zabraniti i šetnju po ulicama, joggiranje, bicikliranje, odlaske u dućane, kao i sve ostale aktivnosti koje mogu puno lakše mogu dovesti do mogućnosti kontakta od boravka na moru. Nedavnom odlukom stožera CZ Šibensko kninske županije , ribolov je čak dopušten i žiteljima otoka Murtera, čija općina se nalazi u potpunoj karanteni i izolaciji. Odluku su donijeli u suglasju s centralnim stožerom CZ RH – kaže Bertolino.

Naglašava da je velik broj žitelja županije tradicionalno orijentiran k moru te tvrdi da onemogućavanje odlaska u ribolov doživljavaju kao težak udarac na osobne slobode “pogotovo dok je isto dozvoljeno svim ostalim žiteljima priobalnih područja Lijepe naše”.

– Samo na području grada Splita imamo ogroman broj ljudi koji bi odlaskom na more upravo rasteretili javne površine i time dodatno pridonijeli uspješnijoj provedbi mjera stožera CZ – dodaje.

Javno apelira na preispitivanje naputka jer, kako kaže, on nigdje nije službeno napisan, pri čemu naglašava kako su svi itekako svjesni situacije u županiji te upravo stoga smatra kada ovaj prijedlog može doprinijeti zajedničkoj borbi protiv pandemije, a sve u cilju pomoći ljudima, bilo radi postizanja mentalne stabilnosti i nužne relaksacije u okviru mjera, bilo radi pokušaja ulova ručka za sebe i obitelj.

– Za kraj naglašavamo da bi trebalo obvezati koncesionare, kao i građane, na odgovorno ponašanje i nadalje raditi sve kako bi se odluke stožera CZ provodile adekvatno – stoji na kraju apela.