U fokusu

Novi slučajevi devastacija pomorskog dobra na području Dugog Rata

15. svibnja 2020.

Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) zaprimio je posljednjih dana putem online digitalne aplikacije na web portalu projekta "Pomorsko je dobro" (https://www.pomorskodobro.dalmacija.hr/Aktiviraj-se) nekoliko prijava devastacija pomorskog dobra na području općine Dugi Rat, preciznije na lokacijama Orišac, Krilo, Suhi Potok, Sumpetar i Orij.

Po primitku prijave devastacije pomorskog dobra u Orišcu, odnosno nasipavanja mora zemljom i drugim materijalom s obližnjeg iskopa na lokaciji Glavica s ciljem gradnje lučice, od Općine Dugi Rat odmah je zatraženo očitovanje te naloženo zaustavljanje radova i postavljanje prepreka za pristup kamionima.

Ukoliko ne postupe po gore navedenom zahtjevu, upozoreni su kako neće moći konkurirati za sredstva Splitsko-dalmatinske županije za pomorsko dobro.

Iz UO za turizam i pomorstvo SDŽ također napominju kako su i za devastacije pomorskog dobra na području Jesenica (Krilo, Suhi Potok, Sumpetar i Orij) također zatražili zaustavljanje radova i očitovanje nadležnih općinskih službi.

O devastacijama pomorskog dobra na području Dugog Rata, obaviještene su sve nadležne inspekcije i institucije, dok je iz Općine Dugi Rat najavljeno kako će postupiti sukladno zahtjevu Splitsko-dalmatinske županije.