U fokusu

Zajedničkim snagama do očuvanja zaštićenih morskih vrsta - Jeste li ih vidjeli?

28. srpnja 2020.

Integracijom aplikacije za prijavu lokacija ugroženih morskih organizama u novu web stranicu Paklenih otoka, svi zaljubljenici mora i podmorja mogu na poveznici https://pakleniotoci.eu/HaveYouSeenIt prijaviti lokaciju i priložiti fotografije ukoliko su negdje u Jadranskom mogu uočili žive periske, ljubičaste zvjezdače, igličastog ježinca, zupke, tritonove trube, morskog konjića dugokljunića i mnoge druge.

Aplikaciju JESTE LI VIDJELI? ili HAVE YOU SEEN IT? je izradila Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije More i Krš u sklopu EU projekta IMPRECO. Aplikacija je jednostavna i laka za upotrebu te njeno korištenje ne iziskuje posebna znanja i vještine, kao ni puno vremena.

Aplikacija je usmjerena na dojave pronalaska zaštićenih, invazivnih te rijetkih morskih vrsta s posebnim naglaskom na plemenitu perisku. Ona je najveći jadranski školjkaš, u iznimnim slučajevima dug i do 120 cm. Lepezastog je oblika i svojim šiljastim dijelom zabijena je u meku podlogu na morskom dnu, obično pijesku. Iako je zakonom strogo zaštićena, posljednjih je desetljaća permanentno ugrožena masovnim i nekontroliranim sidrenjem i ilegalnim lovom, a u ljeto 2019. godine, poharala ju je i bolest pa je njena populacija drastično pala. Periska je od kraja 2019. uvrštena na IUCN-ov popis Crvenih vrsta što znači da je kritično ugrožena.

Sve slike i opis morskih vrsta za koje se moli dojava pronalaska kroz aplikaciju, navedene su na samoj aplikaciji, a neke od njih su ljubičasta zvjezdača, igličasti ježinac, zupka, tritonova truba, morski konjić dugokljunić i mnoge druge.

Organizatori ove velike i plemenite ekološke akcije pozivaju sve nautičare, ronioce, rekreativce, ribolovce, turiste i građane da koristeći aplikaciju JESTE LI VIDJELI? ili HAVE YOU SEEN IT? dojave nalaze svake žive jedinke plemenite periske, ali i svih ostalih morskih vrsta koje su navedene u aplikaciji https://pakleniotoci.eu/HaveYouSeenIt kako bi Javna ustanova More i krš mogla provoditi mjere zaštite u suradnji s lokalnom zajednicom.

Budimo odgovorni i čuvajmo naš biljni i životinjski svijet zajedničkim snagama!