U fokusu

Na otoke mogu samo otočani! Broj brodskih linija reduciran, karte neće moći kupiti osobe s prijavljenim boravištem na kopnu; Pokret otoka uputio apel

22. ožujka 2020.

Uvodi se novi režim prijevoza prema otocima. Ne samo da će broj brodskih linija biti reduciran, nego sekarte više neće prodavari osobama koje na otocima nemaju prijavljeno prebivalište. Ovo je samo jedna u nizu pooštrenih mjera koje je jutros objavio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

Božinović je na jutrošnjoj presici Nacionalog stožera građanima jasno poručio da ne izalze iz svojih domova, osim ako je to uistinu nužno. 

Odluku je objavio i župan Blaženko Boban, najavivši kako će Nacionalni stožer donijeti odluku i trajektnim i brodskim linijama.

- Prema otocima trajekti će prometovati na način da nose robu i materijal. Na otoke ćemo moći samo oni koji na otocima imaju prebivalište.

Ova odluka o promjeni režima plovidbe prema otocima dolazi nakon što je broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj dosegao 157, što je 29 više nego jučer.

Na problem vikendaša koji čak i ovoj situaciji ne odustaju od putovanja na otoke upozorili smo jučer, a zbog njega je i Pokret otoka apelirao na sve građane da budu odgovorni i promisle dvaput prije nego krenu na put, u vikendice i posjete obiteljima.

"Zatečeni smo ovom nadnaravnom situacijom svi. Svjesni smo da je najvažnije da ostanemo prisebni, da ne popuštamo pod naletima panike, a istovremeno shvatimo ozbiljnost situacije. Od životne je važnosti pridržavanje naputaka stručnjaka, kriznih stožera, jedinica lokalne samouprave i turističkih zajednica u čijoj smo nadležnosti.

Od životne važnosti je da shvatimo da smo u ovoj situaciji odgovorni svi. Neke od nas je vijest o strogim mjerama izolacije zatekla na putu, na terenu, u posjetima prijateljima ili obitelji. Teško nam je svima sagledati širu sliku jer smo po prvi puta u ovakvoj životnoj situaciji.

image

 Zvonimir Barišin/Hanza Media


O našim odlukama ovise životi, naši, nama bližnjih i oni članova naših zajednica – krivim odabirom možemo ljude iz svoje okoline ugroziti. Posebno je to izraženo na otocima čiji su stalni stanovnici uglavnom osobe starije dobi, upravo i najugroženije skupine u slučaju širenja pandemije.

 

Posebno je to izraženo na otocima koji su osjetljivi na primarne ljudske potrebe - nemaju adekvatnu zdravstvenu skrb, neopremljeni su za bilo kakve ozbiljnije situacije, a o pandemiji da ne govorimo, nemaju pripremljene karantene niti su otočani obučeni za postupanje u kriznim situacijama.

Jeste li računali na sezonsku nabavu hrane na otocima? Sigurni smo da nitko nije računao na nagle migracije i povećanje broja stanovnika na otoku. Svakako nije računao na pandemiju.

Otočani ovise o kopnu i svi koji se na otocima zateknu u slučaju veće ugroze ovisit će o istom tom kopnu. A do kopna nije uvijek lako stići.

Preporučamo svim otočanima da se strogo drže pravila propisanih Nacionalnih i Lokalnih stožera civilne zaštite i Ministarstva zdravstva, a sve koji su se zatekli na otocima ili su na putu prema njima može samo preporučiti:

• Ako nemate prebivalište ili boravište na otoku, prijavite se u eVisitor.
Ovo je jedini način da u ovom trenutku znamo koliko nas je na otoku, kolike su nam zalihe potrebne i kako ćemo reagirati u hitnim slučajevima.

• Ne dolazite na otok bez svih prehrambenih i higijenskih potrepština koje bi vam mogle biti potrebne kroz period od idućih 30 dana.
Već smo spomenuli sezonsku opskrbu otoka i trgovina. Dio naseljenih otoka ima tek jednu trgovinu, koja niti u sezoni nije naročito dobro opskrbljena – u ovom trenutku još manje.

Solidarnost je nužna, solidarnost volimo, ali jedan oblik te solidarnosti je i da se pobrinete za svoje potrebe pa tako osigurate stabilnu opskrbu ljudima koji na otoku žive i kojima je lokalna trgovina jedini način opskrbe.

• Po dolasku na otok, ostanite 14 dana u samoizolaciji.
Virus uvijek pronađe put do srca neke zajednica, grada ili sela. Kako? Preko pojedinaca nesvjesnih vlastite odgovornosti. «Neće se dogoditi meni» ili, još gore «koga briga, nije to gore od obične gripe, itd.» najgore su postavke na koje se možete osloniti.

image

 Paun Paunović/Hanza Media

Student koji se iz Zagreba vraća kući donio je virus u jedan naš dalmatinski grad, onaj drugi je zabilježio prvi slučaj s povratnikom iz Austrije – nema garancije da baš vi nećete donijeti virus na otok prvi, čak i ako ne osjećate simptome zaraze.

Zato apeliramo da ostanete u kućnoj izolaciji 14 dana prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Naravno da smijete prošetati, ali bez socijalnih kontakata i uz dodatne mjere opreza i higijene. U slučaju bilo kakvih promjena zdravstvenog stanja, kontaktirajte nadležnog epidemiologa.

Ukoliko nemate mogućnost samoizolacije na otoku, ostanite gdje jeste.

• Budite odgovoran član otočne zajednice.
Po isteku samoizolacije, nastavite slijediti upute kriznih stožera, izbjegavajte okupljanja, vodite računa o svojim zalihama, ponudite pomoć starijim i potrebitima, pratite i pridržavajte se svih novih mjera epidemiologa i stručnjaka za suzbijanje pandemije. Niste na ljetovanju!

Budite informairani, pratite stranice gradova i Općina, lokalnih stožera i pridržavajte se uputa. Ne ponašajte se kao da ste došli na zasluženi godišnji odmor.

Znamo da je biti trenutno na otoku jedna od najboljih opcija koje možemo zamisliti, ali na tom istom otoku postoje ljudi koji na njemu žive i koji su najveća i najugroženija skupina ljudi.

Najmanje što nam svima sada treba je nekontrolirano širenje virusa u ruralnim područjima. Budimo odgovorni jedni prema drugima', navode u priopćenju. 

Izvor: Slobodna Dalmacija