U fokusu

Novi "život" leuta Slobodna Dalmacija podržala Splitsko-dalmatinska županija kroz Program razvoja zaštite i valorizacije pomorske baštine na području SDŽ

1. prosinca 2021.

"Leut Slobodna Dalmacija 1894", akademija tradicijskog jedrenja i ribolova, naziv je dvogodišnjeg projekta udruge Cronaves kojega su sufinancirali Splitsko-dalmatinska županija u okviru Programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području Splitsko-dalmatinske županije u 2021. godini i Grad Split kao kulturno-umjetnički projekt i projekt očuvanja kulturne baštine te projekt od gradskog interesa.

Navedenim projektom predviđeno tradicionalnog hrvatskog ribarskog broda tipa leut, razvoj i marketing na njemu temeljene eko turističke ponude što uključuje istraživanje morskog krajobraza okolice Splita i susjednih otoka putem jedrenja s latinskim jedrom, upoznavanje s morskom bio­raznolikošću i tradicionalnim načinima njena korištenja kroz stvaranje doživljaja utemeljenog na tradiciji pomorstva i ribarstva.

Nakon obnove leut će se osim programa ljetne akademije tradicijskog jedrenja i ribolova koristiti i kao izložbeni primjerak baštine na otvorenom, a ujedno i predstavljati na manifestacijama u regatama tradicijskih plovila i sličnim kulturno-turističkim manifestacijama i sličnim aktivnostima vezanim za očuvanje i valorizaciju pomorske baštine.

Jedna od programskih faza projekta u razdoblju izvan turističke sezone u projekt uključuje i posebne skupine našeg društva te njihov doprinos zaštiti i očuvanju okoliša.

Leut "Slobodna Dalmacija" izgrađen je 1894. godine u brodogradilištu na otoku Korčuli sto ga čini najstarijim plovilom tog tipa koje danas plovi Jadranskim morem. Danas se na njemu često provodi klasična praktična obuka mladih moreplovaca - jedra, lantine, vesla, ribolov. Održavanje planirane  akademije tradicijskog jedrenja  i ribolova s leutom Slobodna Dalmacija vrlo dobro će se uklopiti u turističku ponudu grada Splita i susjednih otoka Šolte, Brača, Hvara i Drvenika te će doprinijeti njihovom turističkom razvoju i ponudi eko turističkih programa  utemeljenih  na tradiciji pomorstva i ribarstva ovog dijela Jadrana.