U fokusu

Otpad u moru je naš stalni gost, sve ga je više, a života sve manje. Pogledajte što su sve splitski ronioci izvukli s morskog dna

30. studenog 2020.

Udruga "Oceanus", koja okuplja ambiciozne i kreativne studente Odjela za studije mora u Splitu, organizirala je ekološku akciju u sklopu projekta "Moje more".

Na ovakvim akcijama čišćenja podmorja, kao i uvijek, otpad prikupljen iz mora razvrstava se na kopnu.

Budući da se radilo o čišćenju otvorenog plivačkog bazena Mornara, sudionici akcije su se "zaigrali" i sav otpad preimenovali u natjecatelje.

Tako se u stazi broj pet nalazio najopasniji i, većini građana još uvijek omiljen natjecatelj - plastika, i to većinom jednokratna. Sljedeći natjecatelj zauzeo je čak dvije staze, u stopu prati plastiku na ekološkim akcijama i često je najbrojniji - staklo.

Stazu broj osam je zauzeo je metal, broj devet su zauzeli gumeni materijali, a stazu broj deset - tekstil.

- Žao nam je što moramo reći da su ovo naši stalni gosti i da je života u moru sve manje dok je otpada sve više - napisali su na svojoj Facebook stranici članovi udruge "Oceanus". Iz te udruge su se našalili te javnosti napomenuli kako su navedeni natjecatelji u skladu s mjerama bili na sigurnoj udaljenosti, kao i svi sudionici čišćenja podmorja.

Ekološka akcija je održana zahvaljujući Studentskom zboru Sveučilišta u Splitu, članovima i organizatorima ekoakcije udruge "Oceanus" roniocima iz klubova REK HVIDR-a, Podvodno istraživačkog kluba "Mornar", Šrek Delte 5, roniocima s Umjetničke akademije u Splitu, upravi Podvodno istraživačkog kluba "Mornar" koja je podržala održavanje ekološke akcije i komunalnoj tvrtki "Čistoća", koja je skupila prikupljeni otpad.

Izvor: Slobodna Dalmacija