U fokusu

"Pomorsko je dobro" prezentirano na webinaru u organizaciji PAP/RAC-a: "Vrijeme je za povući crtu u pijesku: Promišljanja o zdravijoj mediteranskoj obali"

27. rujna 2021.

U sklopu obilježavanja Dana mediteranske obale 25. rujna, u organizaciji PAP/RAC programa kao jednog od šest regionalnih centara aktivnosti Mediteranskog akcijskog plana (MAP) koji je ujedno dio Programa UN-a za okoliš ((N Environment) dijela Programa UN-a za okoliš, predstavnica Splitsko-dalmatinske županije sudjelovala je na prigodnom webinaru "Vrijeme je za povući crtu u pijesku: Promišljanja o zdravijoj mediteranskoj obali" (Time to draw a line in the sand: A reflection for the healthier Mediterranean coast) održanom 27. rujna 2021. godine. Na ovom međunarodnom skupu dominirale su dvije teme: urbanizacija obale i turizam u okviru kojih je, uz ostalo, bilo govora o održivom turizmu, zaštiti morskog okoliša i obale, popularizaciji i razvoju plave ekonomije te posljedicama dosadašnjeg stihijskog turističkog razvoja.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Matea Dorčić prezentirala je jedinstven  u Hrvatskoj i inovativan projekt "Pomorsko je dobro" koji je 2020. godine osvojio i prestižnu nagradu struke, GrandPRix za u kategoriji odnosa s javnošću u regionalnoj i lokalnoj samoupravi koju svake godine dodjeljuje Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ). Posebno je obrazložila formiranje istoimenog portala s ciljem transparentnijeg upravljanja pomorskim dobrom te za ostvarenje dvosmjerne komunikacije s građanima kada je u pitanju zaštita pomorskog dobra od devastacija. Upravo u tom segmentu, zabilježeni su povoljni rezultati koji su doveli do senzibilizacije javnosti, uspostavljanja suradnje i podizanja povjerenja građana u nadležne državne institucije, ali i obeshrabrili potencijalne devastatore koji će dva puta promisliti prije nego krenu u nezakonite radnje na pomorskom dobru.

Osim toga, portal sadrži Informacijski sustav pomorskog dobra s planovima upravljanja, koncesijskim odobrenjima, koncesijama, granicama pomorskog dobra i lučkim područjima na područjima na području Splitsko-dalmatinske županije.

Više o svemu na poveznici.

Dan mediteranske obale, koji se obilježava 25. rujna, inicijativa je za promicanje Integriranog upravljanja obalnim područjem (ICZM) kao optimalnog okvira politike za postizanje održivog razvoja obalnih područja, te PAP/RAC -a, Centra za upravljanje obalnim područjima UNEP/ MAP koji  je promicatelj ove akcije u mediteranskoj regiji. Ova inicijativa ima za cilj povećati ekološku svijest među donositeljima politika, akademicima, medijima, civilnom društvu i lokalnom stanovništvu, ali i promicati i provoditi aktivnosti koje, u isto vrijeme, smatraju krhke, ekološke, društvene i kulturne kontekste i vode održivom razvoju priobalja. Grčka je domaćin Mediteranskog dana obale 2021.