U fokusu

Prekrasna kamena uvala postala carstvo betona: Austrijanci kupili kuću od Gorana i Ivane Višnjić pa žicom zapriječili put do plaže

11. svibnja 2020.

Kada mi Hrvati ne znamo cijeniti zemlju koju imamo, onda njezinu vrijednost itekako cijene stranci. I dio po dio našeg bogatstva, barem što se tiče pomorskog dobra, ograđuju žicom za svoje užitke. Nama, domicilnima zabranjuju pristup plaži, površini koja je vlasništvo svih nas!

No brzo i uče i naše običaje, barem koji se tiču betoniranja, nasipanja morskih stijena, devastacije obale koju prilagođavaju sebi i betonom sebi rade – privatne plaže!

Pa ih naravno ni korona-vrijeme nije ni malo omelo!

Korona profiteri su opet u akciji u devastaciji pomorskog dobra, ovog puta cilj je isti, a meta je uvala Mala Priluka, sjeverno od Starog Grada, na području Kabal, na otoku Hvaru.

Naime, u toj vali kuću je kupio te preuredio svjetski popularan glumac Goran Višnjić, preciznije njegova supruga Ivana Višnjić. No Višnjići su prodali kuću jednoj austrijskoj firmi, točnije “Ranzenbacher” d.o.o., te su naši “gosti” počeli osim kuće i okoliš prilagođavati – sebi!

Prvo su postavili žicu do samog mora, što zakonski ne da nije moguće, već je itekako kažnjivo. Žičanom pregradom su ogradili ne samo svoju parcelu, nego su je nonšalantno “spustili” do samog mora, te svim otočanima presjekli put do male šljunčane plaže.

image

Ograda koja se spušta do samog mora, zabranjen pristup do plaže

No reklo bi se ni to nije sve – jer u prijavi koju su građani poslali na web- portal Splitsko-dalmatinske županije “Pomorsko je dobro”, stoji kako gosti iz Austrije betoniraju cijelu plažu. Uz kamene stepenice, betoniran je i prilaz plaži, preko svih kamenih stijena “naliven” je betonski puteljak. A “ravna” se dio i uz more koji bi sutra trebao biti ploha za sunčanje ili pak privez broda. Radnici su po nalogu vlasnika “posložili” kamenje, betonirali i pripremili drveni podest dimenzija 4 puta 5 metara, znači 20 kvadrata, za daljnu akciju devastacije obale.

image

Ne samo da su napravili stepenice, već i kameni put preko mrkinte do plaže, koja je također betonirana

I tako je prekrasna prirodno kamena uvala, postala carstvo betona, koja više nije ni mještanima dostupna. Naime, vlasnik iz Austrije, prvo je ogradio svoje zemljište, postavio i video-nadzor, obavijestio sve kako se radi o privatnom vlasništvu, istaknuo obavijest za sve kako se radi o njegovom imovini, da bi se zatim olako upustio u uništavanje pomorskog dobra.

Našeg dobra!

Pa su nakon prijave, na teren odmah izašli komunalni redar Starog Grada, zatim i policijski djelatnici, a sve je županijski Odjel za pomorstvo i turizam na čelu s pročelnikom Stipom Čogeljom proslijedio i odgovornima, odnosno glavnom inspektoru u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Inspekciji koje su izašle na teren, nisu zatekle ni vlasnika ni izvođača radova, no situacija je “snimljena”, pa nam sada ostaje sačekati i konkretne mjere nadležnih službi!

Radi se o čestici 10416/861 k.o Stari Grad, uvala Mala Priluka, gdje od 14. srpnja 2011. godine za kuću postoji dozvola, a od 30. prosinca 2014. godine, za rekonstruiranu - dograđenu i nadograđenu postojeću stambenu građevinu, izdana je i uporabna dozvola. U vlasničkom listu stoje podaci o kući površine 56 metara kvadratnih, dvorišta od 303 m2 te šume 2148 m2.

No nigdje se ne navodi kako u vlasništvo ulazi i pomorsko dobro! Točnije i dodatni kvadrati obale i plaže, koje je vlasnik betonirao i ogradio!

Izvor: Slobodna Dalmacija