U fokusu

Preporuke HZJZ-a za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama tijekom epidemije COVID-19

14. svibnja 2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je 14. svibnja 2020. godine Preporuke za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama tijekom epidemije COVID-19. Primjenu preporuka, Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) koordinira s jedinicama lokalne samouprave na području SDŽ.

Preporuke HZJZ-a predviđaju maksimalni kapacitet plažnog prostora od 15 ljudi na 100 m2, što znači 6,6 m2 po osobi na plaži, odnosno udaljenost između dvije ležaljke od 1,5 metara.

Prema podacima iz Regionalnog programa uređenja i upravljanja morskim plažama Splitsko-dalmatinske županije, prosječna površina plaža u SDŽ iznosi 2.432 m2 što bi značilo kapacitet od maksimalno 365 kupača prema standardima HZJZ-a. Preračunato u ležaljke, ako bi prosječna ležaljka zauzimala 15 m2, to znači da bi na plaži moglo biti maksimalno 162 ležaljke. Napominjemo, radi se o prosjeku.

S obzirom da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji na snazi Pravilnik o gospodarskom korištenju pomorskog dobra, koncesionari kroz njega već imaju propisane ove (raspored ležaljki) i druge mjere te obvezu angažiranja zaštitara koji će ih kontrolirati.

Ugovorom o koncesiji određen je maksimalan broj ležaljki na plažama pod koncesijom.

Za iduću sjednicu Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, Upravni odjel za turizam i pomorstvo priprema Zaključak koji će svim koncesionarima nastojati olakšati poslovanje (moratorij na naknadu) te regulirati sve ostale uvjete (poput dezinficiranja) koje je su propisane preporukama HZJZ-a (ne samo za plaže, nego i za kampove, hotele, marine i ugostiteljske objekte).

Za sve ostale plaže (preko 85%) kojima upravljaju općine i gradovi, preporuke će se dati putem instituta koncesijskog odobrenja. Iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo SDŽ napominju kako je s jedinicama lokalne samouprave dogovoreno da većina općina i gradova donese svoj Pravilnik o korištenju pomorskog dobra po uzoru na županijski.

Preporuke za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama tijekom epidemije COVID-19