U fokusu

Projekt PEPSEA prezentiran na konferenciji "Voda i klimatske promjene"

20. lipnja 2020.

Na konferenciji "Voda i klimatske promjene", održanoj 17. lipnja 2020. godine u organizaciji Splitsko-dalmatinske županije u okviru međunarodnog projekta WATERCARE (Water Management Solutions for Reducing Microbial Environmental Impact in Coastal Areas), prezentiran je i projekt PEPSEA (Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from Pollution) koji ima za cilj povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja s brodova, platformi i kopnenih izvora onečišćenja te zaštititi način života stanovništva uz obalno područje Jadranskog mora i očuvati biološku raznolikost jadranske regije. Projekt PEPSEA vrijedan je gotovo tri milijuna eura (2.900.570,30 €).

Projekt je u ime Splitsko-dalmatinske županije prezentirala voditeljica Pododsjeka za granice pomorskog dobra, održavanje i planiranje na pomorskom dobru i ekologiju mora Matea Dorčić koja je tom prigodom istaknula kako je nedavno u okviru projekta PEPSEA provedeno uzorkovanje mora u Kaštelanskom zaljevu i to na lokaciji koja je odabrana kao najpoznatija crna točka istočne obale Jadrana.

- PEPSEA plan intervencije uključivat će prevenciju, hitne intervencije i mjere oporavka kako bi se spriječilo onečišćenje kada je to moguće i smanjenje posljedica ako se onečišćenje ne može izbjeći, istaknula je Dorčić.

Na konferenciji "Voda i klimatske promjene" u okviru projekta WATERCARE, vrijednog čak 2,8 milijuna eura istaknuto je kako projekt ima za cilj razvoj sustava za uzbunjivanje uslijed zagađenja ušća rijeka Cetine i Neretve, te Raše. Naime, ovaj projekt koji se po prvi puta provodi na Jadranu, i to na obje obale, na našoj i talijanskoj, ima zadatak smanjenje utjecaja mikrobioloških onečišćenja u moru uslijed velikih oborina, te naplavila među kojima nažalost ima i fekalnih onečišćenja, koje rijeke "donesu" do plaža.

- Radimo na uređenju infrastrukturnog sustava, pa među brojnim ulaganjima splitski Vodovod i kanalizacija provode investiciju od 4 milijarde kuna u poboljšanju Aglomeracije Split-Solin-Kaštela-Trogir. Zadatak je zaštiti naše vode i naše more – uvodno je kazao dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić, tijekom otvorenja konferencije i javne tribine "Vode i klimatske promjene" u splitskom hotelu Cornaro.

U projekt WATERCARE uključeno je deset partnera s talijanske i hrvatske obale, a projekt je sufinanciran od Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj i u sklopu međunarodnog projekta Interreg V-A Italija-Hrvatska. Na području Splitsko-dalmatinske županije, "Watercare" provodi Upravni odjel za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu SDŽ.

Više o projektu Pepsea