U fokusu

"Revitalizacija Ribarske zbirke u Vrboskoj" - jedinstven projekt Muzeja općine Jelsa realiziran uz potporu SDŽ

3. prosinca 2021.

"Revitalizacija Ribarske zbirke u Vrboskoj" naziv je projekta kojega uz financijsku potporu Splitsko-dalmatinske županije kroz Program razvoja zaštite i valorizacije pomorske baštine na području SDŽ realizira Muzej općine Jelsa s ciljem očuvanja, istraživanja i promocije najdugovječnije zbirke u muzejskom sastavu. Riječ je o događaju koji je zamišljen kao spoj kulturne povijesti i etnografske baštine sa animiranom umjetnosti, a sve u znaku ribarskih ferala – alata koji su othranili Vrbosku, otok Hvar i Dalmaciju.

Tijekom 2021. godine restaurirano je 18 predmeta Ribarske zbirke. Predmeti u fokusu ovogodišnje faze programa su ribarski ferali, a tema ljetni noćni lov srdele - hraniteljice Dalmacije" - obalnim mrežama potegačama. Riječ je o arhaičnoj i danas napuštenoj, no u prošlosti gospodarski najvažnijoj ribolovnoj strategiji.

Rezultati istraživanja publici su bili predstavljeni na dva inovativna načina. Prvi je izrada kratkog animiranog filma naslovljenog "Za litnjega mroka" u autorstvu mlade vrbovačke umjetnice Ivane Šerić, koja je u suradnji s muzejom na zanimljiv način prikazala upotrebu najranijeg tipa ove vrste ribolova upotrebom svićala – ferala na borovu luč. Drugi način je demonstracijsko predavanje "Svitla prošlosti" o povijesti i razvoju ribarskih ferala u izvedbi kustosa zbirke Duje Dorotke, koji je za ovu svrhu izradio feral na karbid (lok. garbura), tip ribolovnog svjetla korištenog krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Osim podizanja atraktivnosti zbirke, predavanjem je istaknuta povijesna važnost ovih alata, ali i do sada nedovoljno prepoznata činjenica da Ribarski muzej u Vrboskoj sadrži najbogatiju zbirku povijesnih ribolovnih svjetala u Hrvatskoj.