U fokusu

Splitsko-dalmatinska županija osuđuje ponašanje devastatora pomorskog dobra u Nečujmu na Šolti

24. lipnja 2020.

Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) najoštrije osuđuje incident koji se dogodio u Nečujmu na Šolti kada je bespravni graditelj mula - devastator pomorskog dobra prijetio nautičarima koji su tu imali namjeru vezati svoju jedrilicu te istodobno poziva nadležne inspekcije da odrade svoj dio posla.

Kako piše Morski.hr, "nevjerojatne scene snimio je nautičar u jednoj od uvala Nečujma na otoku Šolti. U pokušaju da se privežu na mul, niz betonske stepenice do mora zaletio se muškarac koji ih je otjerao, a snimatelj tumači da je bilo prijetnji na rubu fizičkog obračuna.

– Evo zorni prizor na Nečujmu. Idiot koji je napravio bespravan mul tjera nautičara sa „svog posjeda“. Ako ima tko od nadležnih inspekcija da mi kaže što treba napraviti u ovakvom slučaju. Prijeti tamo da će pokidati konope, da će ubiti, zaklati. Evo, Hrvatska – govori u videu šokirani nautičar koji je sve snimio.

– Ovo je nastavak. Bit će fizičkih obračuna. Lokalni šerif stvara probleme ljudima, tjera ih. Evo, točno mogu posvjedočit o događaju i pokazat di se događa.

Nazvali smo autora snimke koji nam je potvrdio autentičnost svega rečenog u videu, ali i kazao da više od toga ne bi ni komentirao. Tek je rekao da mu je prekipjelo jer su ovo redovite scene koje viđa na Jadranu i da se tome mora stati na kraj.

U objavi na Facebooku naveo je i lokaciju gdje se ovo nalazi, a  objava je naišla i na priličan broj osuđujućih komentara ovakvog ponašanja.

Što napraviti u ovakvoj situaciji?

– Ako se radi o kršenju javnog reda i mira, onda slučaj obavezno treba prijaviti policiji. Ako je nelegalno korištenje bova ili pomorskog dobra u cjelini onda komunlare redare i lučkog kapetana. Za taj slučaj recimo može se nazvati kolegu u Rogaču – odgovorio nam je lučki kapetan u Splitu, Željko Kuštera.

– Ne možete vi sebi prisvajati pomorsko dobro. Tu je vjerojatno riječ o neodgovornim pojedincima, a takvima treba stati na kraj. Dakle, postoje neodgovorni pojedinci da nešto sebi umišljaju. Treba im jasno poručiti „to je moje kao i vaše, to je vlasništvo Republike Hrvatske! Jedina je iznimka ako netko na pomorsko dobro plaća koncesionrsko odobrenje, ali na muliće se ne daje koncesijsko odobrenje – jasan je lučki kapetan.

Dakle, ukoliko doživite ovakvu situaciju, svakako nastojte izbjeći sukobe, nazovite policiju i prijavite galamdžiju i uzurpatora javnog pomorskog dobra.

Ukoliko imate snimke protupravnih radnji, pošaljite nam ih na info@morski.hr. Mi ćemo nazvati odgovorne i svakako ih objaviti!"

Jurica Gašpar

Izvor: Morski.hr