U fokusu

Što negativno utječe na ekosustav Jadranskog mora?

10. rujna 2021.

KRK – Na Krku se održava znanstveno-stručni skup „Pismenost (poznavanje i razumijevanje) funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora“, a u sklopu čega će se sutra na krčkoj rivi održati i izložba o morskim kornjačama.

Jadransko more je poluzatvoreno i plitko te kao takvo izrazito osjetljivo na sve intenzivnije utjecaje ljudskih aktivnosti – od turizma, ribarstva, pomorskog prometa, marikulture, eksploatacije ugljikovodika do ekstremnih klimatskih promjena. Od iznimne je važnosti da javnost shvati kako su procesi na kopnu lančano povezani s procesima u moru odnosno nužno je da javnost dobije temeljna znanja o povezanosti Jadrana i Sredozemnog mora kroz cjelovito sagledavanje različitih fizičkih, kemijskih i bioloških procesa osnova su za aktivnu i učinkovitu zaštitu Jadranskog mora.

Stoga je pismenost ili razumijevanje funkcioniranja ekosustava nužan alat u aktivnom provođenju mjera zaštite Jadranskog mora kao prirodnog resursa neophodnog za život čiji stanovnici se moraju okrenuti održivom načinu života. Da bi se doprinijelo aktivnoj zaštiti potrebno je jačati pismenost ili razumijevanje o funkcioniranju ekosustava Jadranskog na svim razinama društvene zajednice, poručuju organizatori skupa.

Skup se održava u u suradnji s Odjelom za ekologiju, argonomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru te uz potporu predsjednika Republike Hrvatske.

Više o ovom događaju možete pročitati na Facebook stranici.

K.B.

Izvor: Morski.hr