U fokusu

Turistička valorizacija pomorske baštine Grada Staroga Grada - Oživjeli lik i djelo Petra Hektorovića

25. studenog 2021.

"Turistička valorizacija pomorske baštine Grada Staroga Grada" naziv je projekta kojega je sufinancirala Splitsko-dalmatinska županija putem Programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području SDŽ.

Projektom je predviđena kupnja starog drvenog broda koji je popravljen i korišten za potrebe snimanja filma "Ribanje i ribarsko prigovaranje" s ciljem promocije pomorske tradicije te oživljavanja lika i djela slavnog Starograđanina i hrvatskog pjesnika Petra Hektorovića. Također, predviđena je i adaptacija dijela šetnice „Gruja“ gdje će brod biti privezan. Priča o starom drvenom brodu promicati će stoljetno iskustvo tradicionalne gradnje brodica, a tema "Ribanje i ribarsko progovaranje" idealna je podloga kako bi se ribarstvo učinilo atraktivnom za posjetitelje.

Istodobno, Grad Stari Grad kao nositelj, ovim projektima želi stvoriti ponudu proizvoda utemeljenu na tradiciji pomorstva i ribarstva te očuvati i prezentirati bogatu starogradsku pomorsku baštinu.

Život Petra Hektorovića, renesansnog pjesnika koji je obogatio hrvatsku književnost svojim "Ribanjem i ribarskim prigovaranjem" i Starom Gradu u nasljeđe ostavio najpoznatiju znamenitost, svoj ljetnikovac Tvrdalj, obiluje zanimljivostima i detaljima koje su poznate malom broju ljudi. Priča o Petru Hektoviću ovim je projektom dobila novu turističku dimenziju.

Naime, interpretacijska priča iskusnog, kostimiranog vodiča i šetnja kroz povijesnu jezgru grada odvest će posjetitelja u Hektorovićevo doba, otkriti povijesne znamenitosti i čari bogate baštine, ali i nepoznate detalje o životu, djelovanju i smrti najpoznatije povijesne figure Staroga Grada.

Kako je prst sudbine doveo Hektorovića u tvrdaljsku uvalu? Jeste li znali da i Hvar ima svog Romea i Juliju? Što povezuje Hektorovića i cara Dioklecijana? Tko je bio Sveti Roko i kakva je njegova veza s Hektorovićem? Kako je nastalo Ribanje i Ribarsko prigovaranje? Koje je omiljeno Hektorovićevo mjesto, pored njegova Tvrdalja? Zašto Hektorovića možemo smatrati renesansnim feministom? Kako je nastala suvremena ekranizacija Hektorovićevog Ribanja?

Sve ovo samo su neka od zanimljivih pitanja na koja će posjetitelji dobiti još zanimljivije odgovore dok u ugodnoj šetnji prate tragove Hektorovićeva života koji još i dan danas žive uklesane u kamenju njegova Tvrdalja i ribnjaka s ciplima, koji baš kao i Hektorović, kroz izazove vremena i okolnosti plivaju vješto, snažno i odlučno.

Video - trailer filma "Ribanje i ribarsko prigovaranje"

Više o projektu pročitajte na poveznicama: