U fokusu

U crkvi Sv. Luke otvorena izložba "Splitska brodogradnja - Škerana"

3. rujna 2021.

U organizaciji udruge Matejuška Split, u crkvi Sv. Luke u Splitu, 02. rujna otvorena je izložba maketa brodova i slika brodogradilišta Košćina na Matejuški  "Splitska brodogradnja - Škerana". Izložba se održava u sklopu projekta interpretacije povijesti splitske brodogradnje  kojeg je sufinancirala Splitsko-dalmatinska županija kroz program pomorske baštine.

Projekt interpretacije povijesti splitske brodogradnje prikazuje razvoj splitske brodogradnje od starih škverova u gradskoj luci do Brodogradilišta Split, a izložba obuhvaća brodice građene u tradicijskom obliku i tehnici, drvenu gajetu u realnoj veličini s latinskim jedrom i opremom, modele brodova građenih u brodogradilištu Split (iz postava Instituta brodogradnje Brodogradilišta Split) te slike i fotografije brodogradilišta u splitskoj luci s naglaskom na brodogradilište Košćina na Matejuški. Voditelj projekta je Vlaho Primorac, ing. brodogradnje, hobist drvene brodogradnje, slikar i skulptor brodogradnje koji je ujedno i potpredsjednik Udruge Matejuška.

U ime Splitsko-dalmatinske županije, otvorenju izložbe je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Matea Dorčić.