Konferencija "Održivo upravljanje pomorskim dobrom" - Zakonske izmjene uvjet su unaprjeđenja upravljanja pomorskim dobrom

Projekt Splitsko-dalmatinske županije "Pomorsko je dobro" značajno pridonosi uvođenju reda u održivo upravljanje pomorskim dobrom i ono će se dodatno unaprijediti usvajanjem novog Zakona o pomorskom dobru koji donosi decentralizaciju u jednom od do sada najteže rješivih problema, a to je određivanje granica pomorskog dobra za koje će ubuduće biti nadležne županije kao jedinice regionalne samouprave, najavljeno je na konferenciji "Održivo upravljanje pomorskim dobrom", održanoj danas, 13. ...

Projekt Splitsko-dalmatinske županije "Pomorsko je dobro" značajno pridonosi uvođenju reda u održivo upravljanje pomorskim dobrom i ono će se dodatno unaprijediti usvajanjem novog Zakona o pomorskom dobru koji donosi decentralizaciju u jednom od do sada najteže rješivih problema, a to je određivanje granica pomorskog dobra za koje će ubuduće biti nadležne županije kao jedinice regionalne samouprave, najavljeno je na konferenciji "Održivo upravljanje pomorskim dobrom", održanoj danas, 13. 05. 2019. godine u Splitu u suorganizaciji Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) i Pomorskog fakulteta u Splitu.

Na konferenciji su kroz panel rasprave uz sudjelovanje publike, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Policijske uprave SDŽ, Hrvatskog crvenog križa, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ, Porezne uprave,  Carinske uprave, Lučke kapetanije, Pomorskog fakulteta u Splitui Kampa Stobreč održali edukativni panel s koncesionarima i razgovarali o izazovima u upravljanju pomorskim dobrom u dijelu koncesija, koncesijskih odobrenja i nautičkog turizma te su predstavljene izmjene novog Zakona o pomorskom dobru.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban pohvalio je rezultate projekta "Pomorsko je dobro" koji je donio značajne promjene u uspostavi reda u upravljanju pomorskim dobrom ističući kao transparentnost i edukativnost kao najvažnije njegove uloge.

- Ostali smo jako neugodno iznenađeni kad smo vidjeli da jako puno ljudi, pa i korisnika koncesije ili koncesijskog odobrenja, ne znaju razliku između ta dva pojma. Zbog toga je edukacija izuzetno važna. Nadalje, na stranici se transparentno može vidjeti svih 1400 koncesija, odnosno koncesijskih odobrenja koji se nalaze na području pomorskog dobra Splitsko-dalmatinske županije, kao jednog od najvažnijih resursa s obzirom da smo pomorska županija koja upravlja tim blagom. Ono što me posebno raduje je da su institucije izvan naše županije shvatile ozbiljnost ovog projekta i interveniraju na terenu. Protekli tjedan smo imali niz aktivnosti nadležnih inspekcija iz Zagreba, od Krvavice, Okruga do Firula. Sve je to rezultat rada ove web stranice, odnosno projekta "Pomorsko je dobro", naglasio je Boban.

U svezi problema utvrđivanja granica pomorskog dobra, prema njegovim riječima, postoje objektivni razlozi jer u Zagrebu, u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture taj posao za svih sedam pomorskih županija radi samo jedna osoba, pa bi stoga bilo najbolje da se angažira više ljudi ili da se ta nadležnost "spusti" na županije.

- Ja se iskreno nadam da će se ostvariti ova druga varijanta, a samim time ćemo i te probleme rješavati, kazao je Boban i dodao kako se zalaže za to da jedinice lokalne samouprave samostalno odlučuju o koncesijskim odobrenjima u čemu će im Županija maksimalno pomoći u edukativnom smislu i svrsishodnom upravljanju pomorskim dobrom za dobrobit cijele zajednice.

Privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo SDŽ Stipe Čogelja izrazio je iznimno zadovoljstvo inspekcijskim nadzorima i poduzetim mjerama proteklog tjedna na lokacijama Okrug Gornji (otok Čiovo), Krvavice (Baška voda) i Firule (Split) u svezi korištenja pomorskog dobra bez pravne osnove, te oduzimanje koncesije nakon 20-godišnje zlouporabe i samovolje koncesionara u uvali Vruja kazavši kako je sve to rezultat zajedničkih aktivnosti svih dionika, od građana, SDŽ do nadležnih državnih inspekcija i drugih tijela.

- Takvih slučajeva je bilo više i bit će ih ubuduće ukoliko na naša upozorenja koncesionari ne budu djelovali. Moram reći da većina koncesionara izvrsno surađuje. Ima tu dosta problema i zakonske neusklađenosti jer Zakon o koncesijama nije usklađen sa Zakonom o pomorskom dobru. Prošli tjedan smo u Vodicama imali sastanak s Ministarstvom u vezi izrade novog Zakona o pomorskom dobru i čim se on usvoji, mislim da će se većina problema uspjeti riješiti. Puno koncesionara želi napraviti posao kako treba, ali zakon u nekim situacijama nije dovoljno jasan. Cilj nam je održivo upravljati pomorskim dobrom, da koncesije postanu brend, a ne da budu obavijene velom tajne kao što je to bilo do sada i s mnoštvom problema. Tu smo da zajednički radimo i nađemo rješenja svih problema uz glavnu poruku za sve one koji ne žele surađivati i koji krše zakon da prema njima neće biti nikakve tolerancije, poručio je Čogelja dodajući kako je putem aplikacije za anonimnu prijavu devastacija pomorskog dobra, objavljenoj na web stranici županijskog projekta "Pomorsko je dobro", u tri mjeseca zaprimljeno 70-tak prijava, duplo više nego ih je evidentirano proteklih godina jer građani ranije nisu znali kome se obratiti.

Pozdravio je izmjene Pomorskog zakonika prema kojima su od Nove godine Lučka kapetanija, Ministarstvo mora i ostale inspekcije dobile mogućnost pečaćenja nelegalnih objekata uz blokadu svih računa istaknuvši kako se upravo taj način kažnjavanja pokazao najefikasnijim.

Dekan Pomorskog fakulteta u Splitu prof. dr. sc. Pero Vidan kazao je kako fakultet aktivno sudjeluje u izradi novog zakona koji se tiče koncesija i pomorskog dobra i ima zadatak dati relaciju struke i znanosti s primjenom u postojećoj situaciji, odnosno utvrditi kako će iskorištavanje pojedinog pomorskog dobra utjecati na pomorsku sigurnost.

- U pripremi je novi zakon koji se tiče pomorskog dobra i nadamo se da će on dati dobra rješenja i bolju primjenu na terenu, odnosno da će pomorsko dobro biti u interesu, ne samo pojedinaca nego i svih građana Hrvatske, posebice onih koji žive tu. Primjenom novog zakona dio ovlasti će se decentralizirati, odnosno to će raditi županije, tako da očekujemo da će ukupni rezultat biti bolji nego do sada, istaknuo je prof. Vidan.

Prezentacije s konferencije:

Carinska uprava - prezentacija

MUP - prezentacija

HCK - prezentacija

NZJZ - prezentacija

Pomorsko je dobro - prezentacija