Ministar Butković: "Plaže se neće ograđivati!"

Ministar Butković: "Plaže se neće ograđivati!"

Hotelske plaže u Hrvatskoj se neće privatizirati ni ograđivati, izjavio je u petak potpredsjednik vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Naglasio je da se u novom zakonu strogo kaže da nema ograđivanja plaža, čak i da će ove koje su ograđene s istekom koncesije to prestati biti.

- Znači, teze o tome da će se sada plaže ograditi i privatizirati ne stoje, toga u zakonu nema, nije nam bila ni namjera niti ćemo to napraviti - izjavio je Butković uoči sjednice vlade.

Dodao da postoje lokacije na pomorskom dobru kao što su terminali i drugi energetski objekti, koje će se zbog sigurnosti isključiti iz opće uporabe, ali to nisu plaže, o čemu će se, kako je najavio, i dodatno govoriti u srijedu u raspravi u saboru u prvom čitanju prijedloga zakona.

azao je i da će se po novom zakonu jasnije davati koncesije nego po važećem, a uvode se i javni natječaji, nadzor pomorskoga dobra te kazne, kako bi se spriječile zloporabe.

Važeći zakon o pomorskom dobru donijela je koalicijska i SDP-ova, a ne HDZ-ova Vlada, i to 2003., od kada se radi po njemu i on ima niz nedostataka, podsjetio je Butković.

- Po tom zakonu u Hrvatskoj imamo 18 ograđenih plaža, od čega tri u Istri i pet u Primorsko-goranskoj županiji, čije su županijske skupštine donijele odluke da se ograde plaže, a u većini u tim skupštinama nije HDZ. Zato je apsurd kada SDP kaže da se novi zakon treba povući, a oni su napravili zakon po kojem su plaže ograđene - rekao je Butković.

Hina