U fokusu

Splitsko-dalmatinska županija podržala projekt "Dani u vali" TZ Staroga Grada

19. siječnja 2020.

Turistička zajednica Staroga Grada u suradnji sa Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ), realizirala je tijekom rujna 2019. godine projekt "Dani u vali" u sklopu programa "Pomorska baština" Upravnog odjela za turizam i pomorstvo SDŽ.

Ideja i konceptualna osnova projekta bila je njega i promidžba pomorske tradicije slavnih starogradskih pomoraca i kapetana, kao zalog za budućnost nadolazećim naraštajima, te održavanje jedne osobito atraktivne pomorske, kulturne i turističke manifestacije.

Četiri dana plovidbe starogradskim zaljevom i hvarskim akvatorijem

Festivalski program na moru bio je osmišljen  kao svojevrsna pozivnica svim ljubiteljima tradicionalnog jedrenja da sa svojim posadama i barkama predstave festivalskoj publici, gostima i medijskoj javnosti tradiciju kraja iz kojega dolaze te svoja znanja iz pomorskih vještina. U danima Festivala Vala je bila pozornica kojom su prodefilirali brojni tipovi hrvatskih tradicijskih brodova: batane, trupe, lađe, gucevi, pasare, gajete, leuti, falkuše, parance. Posebna festivalska atrakcija bila je noćna parada brodova pod imenom „Ples jedara i svjetla“ kao i gusarski napad koji su izveli članovi udruge Omiški gusari.

Natjecateljske regate

Trećega dana Festivala održala se natjecateljska veslačka regata, a zadnji dan jedriličarska regata tradicionalnih drvenih brodova razvrstanih po klasama.

Kulturno-glazbeni i promidžbeni programi

Osim programa na moru, za trajanja Festivala održali su se raznovrsni kulturni programi u gradu: nastup KUD-a Jedinstvo iz Splita, operna solistica Antonela Malis, Gradska glazba Stari Grad, Dragan Lukić Šegedin – Luky i grupa Disco magic. Predstavu Petra Hektorovića Ribanje i ribarsko prigovaranje izveli su članovi Hvarskog kazališta. Tijekom festivala na pozornici su nastupila i mnogobrojna kulturno umjetnička društva i klape s otoka Hvara. Na Staroj rivi su prezentirani i nuđeni lokalni tradicionalni proizvodi.

Festivalsko selo na rivi

Odlično posjećeno od strane svih festivalskih posjetitelja je bilo festivalsko selo na rivi gdje su  na štandovima i u šatorima festivalskim posjetiteljima svoju maritimnu i kulturnu baštinu, tradicijske zanate i gastronomiju predstavili festivalski počasni gosti:

1.            Kalafatska radionica Bokovac iz Bara u Crnoj Gori

2.            Koordinacija udruga za očuvanje pomorske baštine, Tradicijska jedra Kvarnera i Istre, Rijeka

3.            Udruga za očuvanje neretvanske baštine, Opuzen

4.            Općina Rugvica- Posavina

5.            Udruga Palagruža, Komiža

Promocija u inozemstvu, medijima i društvenim mrežama

U suradnji s Glavnim uredom Hrvatske turističke zajednice Stari Grad i festival je posjetilo deset novinara uglednih europskih  turističkih magazina kroz čije novinske natpise i reportaže će se ostvariti kvalitetna promocija festivala i turističke ponude otoka Hvara.

Prije održavanja festivala promocija se održala i u  Francuskoj tijekom međunarodnog pomorskog festivala „Tjedan zaljeva Morbihan 2019.“  koji se održao od 27.05.2019. do 02.06.2019. gdje  se festival Dani u vali predstavio u okviru paviljona „Le grand Comptoir des fetes maritimes d Europe“ ravnopravno uz bok najvećim europskim pomorskim manifestacijama slične vrste.

Osim izvještavanja putem tiskovnih i elektronskih medija u Hrvatskoj festival je bio zastupljen i na društvenim mrežama gdje su u tjedan dana  video reportaže i natpisi o festivalu prikazani za više od 60.000 korisnika u Hrvatskoj i inozemstvu.

Okrugli stolovi - predavanja - javne tribine - prezentacije - izložbe

Tijekom festivala održano je nekoliko manifestacija:

 • Izložbe:
 1. Barke
 2. Tragom male drvene brodogradnje
 • Okrugli stolovi:
 1. Očuvanje i revitalizacija hrvatske pomorske baštine – pogled u budućnost
 2. Kulturne manifestacije kao važne turističke atrakcije i kreatori imidža destinacije
 • Predavanja:
 1. Izazovi, očuvanja i revitalizacija pomorske baštine kroz turistički proizvod,
 2. Mala barka 2 - od ideje do realizacije
 • Prezentacija projekta Arca Adriatica
 • Promocija slikovnice za djecu i odrasle Priča o tri broda