EKO SUB~DAMJA 2024 - Ekološka akcija čišćenja podmorja na području lučice Jadran u Splitu

EKO SUB~DAMJA 2024 - Ekološka akcija čišćenja podmorja na području lučice Jadran u Splitu

U povodu Dana grada Splita i blagdana sv. Duje, ronioci volonteri i članovi udruga uz pokroviteljstvo projekta „Pomorsko je dobro“ Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, u subotu 4. svibnja 2024. godine organiziraju prigodnu ekološku akciju uklanjanja otpada s morskog dna na području splitske lučice Jadran -  EKO SUB~DAMJA 2024.

 Akcija će se provoditi u koordinaciji s PŠD Jadran, a u akciji sudjeluje i tridesetak ronioca/članova  RK Puntar, Udruga Oceanus,  RK Spinut i PSD Giričič. Nakon što se otpad izvadi iz mora bit će izvagan i propisno zbrinut od strane tvrtke Čistoća Split.

"Pomorsko je dobro" inovativan je i u Hrvatskoj jedinstven projekt Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) kojeg od 2019. godine provodi Upravni odjel za turizam, pomorstvo i promet SDŽ s ciljem transprentnijeg, odgovornijeg i učinkovitijeg upravljanja i valorizacije pomorskog dobra, podrške jedinicama lokalne samouprave, uvođenja reda nad korištenjem tog vrijednog resursa, kao i njegove zaštite i očuvanja. Projekt je već nakon prve godine realizacije dobio najprestižniju stručnu nagradu u Hrvatskoj - Grand PRix 2020 u kategoriji odnosa s javnošću u regionalnoj i lokalnoj samoupravi koju svake godine dodjeljuje Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ).