Geopark Viški arhipelag postao član UNESCO-ve Svjetske mreže geoparkova

Geopark Viški arhipelag 17. travnja 2019. godine i službeno je postao član UNESCO-ve Svjetske mreže geoparkova koju čine područja geološke i geomorfološke baštine od međunarodnog značenja. Vijeće UNESCO-a je službeno nominiralo 11 novih geoparkova za ulazak pod okrilje Svjetske mreže geoparkova, među njima i Viški arhipelag. Viški arhipelag prostor je najveće koncentracije spomenika prirode u Europi: Medvidina špilja, Modra špilja, vulkanski otoci Jabuka i Brusnik, Stiniva i Zelena ...

Geopark Viški arhipelag 17. travnja 2019. godine i službeno je postao član UNESCO-ve Svjetske mreže geoparkova koju čine područja geološke i geomorfološke baštine od međunarodnog značenja. Vijeće UNESCO-a je službeno nominiralo 11 novih geoparkova za ulazak pod okrilje Svjetske mreže geoparkova, među njima i Viški arhipelag.

Viški arhipelag prostor je najveće koncentracije spomenika prirode u Europi: Medvidina špilja, Modra špilja, vulkanski otoci Jabuka i Brusnik, Stiniva i Zelena špilja na Ravniku. Geološki to je najatraktivnije područje Jadrana sastavljeno od najstarijih i najmlađih formacija stijena. Dijelovi Viškog arhipelaga izgrađeni su od vulkanskih stijena. Takve stijene jedinstvene su na Jadranu i lako se razlikuju od ostalih jadranskih otoka koji su pretežno građeni od sedimentnih stijena.

Za specifičnost ovoga područja pomorci su znali od davnina. Plovidbom pokraj vulkanskih otočića Jabuke i Brusnika, kompasna igla odstupala bi od sjevera te je tako predstavljala nesigurnost i potencijalnu opasnost na moru. Upravo zbog činjenice da su i unutrašnjosti otoka Visa izgrađene od vodonepropusnih vulkanskih stijena otok je oduvijek obilovao vodom koja izvire diljem komiške uvale upravo na kontaktu vulkanskih stijena i vapnenaca.

Brojni izvori davali su temelj životu, pa i ne čudi da su Grci još prije više od 2.400 godina odabrali upravo otok Vis za osnivanje prve grčke kolonije na Jadranu i tako zasadili prvu priču čiju bogatu povijest, kulturu i tradiciju stanovnici ovog otoka njeguju, interpretiraju i nude svojim posjetiteljima.

Status člana UNESCO-ve Svjetske mreže geoparkova, za Viški arhipelag znači podizanje svijesti o važnosti zaštite geološke i geomorfološke baštine te prepoznavanju geoturizma kao dijela jedinstvene turističke ponude Splitsko-dalmatinske županije.

Više o Geoparku Viški arhipelag