Hrvatsko more je treće najčišće u Europskoj uniji

Hrvatsko more je treće najčišće u Europskoj uniji

More na našim plažama je izuzetno čisto - jedno od najčišćih u Europi! I to duž cijele obale. Mreža točaka za ispitivanje kakvoće moraje vrlo gusta, no baš zato smo, među 22 zemlje Europske unije u kojima rade ispitivanja na visokom 3. mjestu.

Naše more je jedno od najčišćih, a najčišće od najčišćih su svakako plaže u Primorsko -goranskoj županiji. Na njih čak 270 redovito se uzima uzorak mora - za vrijeme sezone kupanja - od svibnja do rujna.

- Ispitujemo kakvoću mora za kupanje -10 ispitivanja po sezoni, 10 ciklusa svaka 2 tjedna. Ispitujemo 2 mikrobiološka pokazatelja - escherichiju coli i crijevne enterokok. Na temelju njihove brojnosti u uzorku koji ispitujemo kategoriziramo more - objašnjava za HRT prof. Darija Vukić Lušić, voditeljica Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša.

More se iz prikupljenih boca analizira u laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Ukoliko građani posumnjaju na neko zagađenje - uzorci se analiziraju i češće.

- Mi svaku informaciju shvatimo vrlo ozbiljno. Naši ljudi su konstantno na terenu, naročito od 15.5. do 15.9. kada su turistički i nautički promet vrlo intenzivni. Tu smo da na vrijeme reagiramo, da na vrijeme zaštitimo naše ekološke resurse, da bi ostali čisti kako za nas, tako i za buduće generacije - napominje voditelj Odsjeka za vode i otpad Zavoda Aleksandar Bulog.

Salinitet i kemijsko onečišćenje

Osim zagađenja važan je i sastav mora - koji je također u novome, modernome laboratoriju pod povećalom. Voditeljica Laboratorija za ispitivanje voda Vanda Piškur napominje kako je na sjevernom Jadranu ranu uobičajeni salitinitet 35, 37 promila. Na nekim mjestima kloride mogu malo razrijediti podzemne vode, dodaje.

Jedna od najvećih prijetnji su kemijska zagađenja, pa je tako naftna havarija, koja se dogodila ove zime, onesposobila za kupanje nekoliko plaža na Kostrenskome području!

- Plaža Podkvarovo i Klančić ne preporučuju se ljudima za kupanje zbog izuzetno visokih koncentracija ugljikovodika, aromatskih ugljikovodika i sulfida. Naime, to su spojevi koji mogu izazvati iritacije kože, inhalatorne smetnje, pa u svakom slučaju, ne bi ljudima preporučili da se kupaju na te 2 plaže, upozorava Vanda Piškur.

Zahvaljujući svim parametrima koji se prate, na ovaj način se štiti ljudsko zdravlje. Teža oštećenja na ljudski organizam svakako uzrokuju i otpadne vode - koje iako prolaze kroz mrežu kolektora s dalekim ispustima, ipak prolaze cijevima koje su podložne oštećenjima. Incidenti se događaju, a posljednji je bio nedavno u Novom Vinodolskom.

- Tada postoji rizik kupanja na tim plažama i prijenosa zaraznih bolesti. Međutim, vrlo brzo i efikasno je problem riješen od strane lokalnog komunalnog društva, tako da su 2 zadnja ispitivanja izvrsne kakvoće - ističe za HRT Darija Vukić Lušić.

Svake sezone po 10 uzorkovanja na 1008 lokacija

U Hrvatskoj se more uzorkuje sa 1008 lokacija. Rezultati analiza kakvoće mora za kupanje na plaži, vrijednosti mikrobioloških pokazatelja i druge značajke mora govore kako imamo iznimno čisto more.

Upravo je izašlo i objavljeno je prošli tjedan izvješće Ekokomisije i to Hrvatsku svrstava na 3.mjesto za 2022. godinu. Jedino čišći od nas su Cipar i Grčka.

To su ujedno i podaci koje i turistička privreda koristi kako bi promovirala svoje destinacije, te ih stavila ispred ostalih. Hrvatskoj je to jedna od najboljih, pa još k tomu i neplaćenih reklama, jer hrvatski je Jadran zaista izvrsne kakvoće.

Željka Lopac Purković

Izvor: Morski.hr