Iako su na praznicima, učenici Pomorske škole Split odazvali se čišćenju podmorja

Iako su na praznicima, učenici Pomorske škole Split odazvali se čišćenju podmorja

Sve više vas nam se javlja, koji spontano čistite Jadran. Veseli nas što to radite bez posebne nagrade za svakog pojedinca, a posebno, kao u ovom slučaju, kad to čine mladi ljudi. I to u organizaciji škole, koju trenutno ne pohađaju, jer su na praznicima! Javila nam se profesorica Marijana De Marchi iz splitske Pomorske škole, čije pismo s veseljem prenosimo...

Drago mi je da kroz „Počistimo Jadran“ potiče javnost na očuvanje našeg mora, što i naša eko grupa Zdravo more Pomorske škole Split nastoji napraviti.

Pošto dijelimo iste interese, šaljem fotografije iz eko akcije od ove subote, u organizaciji Ronilačkog kluba Girićić, na čiji poziv smo se rado odazvali. Premda je nastava završila i dio učenika eko grupe Zdravo more su na praznicima izvan grada, a pojedini od njih su jučer ujutro radili, naša mala družina se okupila te dala doprinos i ovoj eko akciji.

Doduše ne znam odgovaraju li Vam naši materijali, jer smo ovaj put svoj doprinos čistom moru dali kroz ronjenje i logističku pomoć prikupljanja otpada na brodicu, odvoza do obale i prijenosa u komunalni kontejner (ne možemo imati stanje prije i poslije).  

Jučer su u eko akciji sudjelovala dva učenika iz školske eko grupe škole (podgrupa ronioci); jedan od njih je bivši član jer je od ove godine student. Oboje su dugogodišnji članovi Ronilačkog kluba Giričić tako da smo se preklopili.  

Otpad iz mora izvadili su koristeći boce, a treći, srednji, za sada nije član nijednog ronilačkog kluba (bit će). On je također vadio otpad iz mora roneći na dah usput je i s kamerom snimao ronioce u akciji.

Uz ronioce, na jednoj od brodica su bila dva učenika iz školske eko grupe (i mlađi brat jednog od njih koji nije učenik Pomorske škole). Bila sam u njihovoj pratnji te snimala i fotografirala. Izdvojila sam Vam fotografije koje bi javnosti mogle biti zanimljive. Dio njih ćemo uvrstiti u izložbu.

Brodica je bila na lokaciji Kaštel Kambelovac, Na nju smo izvukli raznovrstan otpad. Uz brojne vreće s bocama i drugim krupnim otpadom  svakako su zanimljivi ostaci WC školjke, gume, teća, vrša, vanbrodski motor, stolica od pruća, nogara od uredske stolice... Interesantne su i fotografije gradskog kontejnera i njegovog dovlačenja neposredno do obale. Učenici škole pomagali su u povlačenju konopa. Kontejner će naknadno biti izvađen, jer ga nisu mogli na obalu izvući pomoću konopa. U ovom trenutku ne znam je li moguće da je zarđao, po boji izgleda kao da je. Možda je i neki  obraštaj po njemu. Bez obzira koji je uzrok svakako je dugo bio u moru (cca 5 metara od obale).

Još jedna zanimljivost. Sprijateljili smo se s krasnim ljudima iz akcije „Jeste li ih vidjeli“ (potraga za živim primjercima periske). Iz prijateljstva se izrodila i buduća suradnja u cilju terenske edukacije učenika.

Ovom prilikom javno bi se zahvalili  Ronilačkog klubu Giričić na pozivu  i njima na dogovorenoj budućoj suradnji. Eko akcije u kojoj sudjeluje omladina su sigurno dobrodošle jer osim što pridonose zaštiti mora, učenici uče na terenu od iskusnih poznavatelja mora i stručnjaka koji se takvim akcijama priključe.

Srdačan pozdrav od mentorice eko grupe Zdravo more.

Marijana De Marchi, prof. ribarsko-nautičke skupine predmeta

Pomorska škola Split

Izvor: Morski.hr