Jeste li vidjeli raka kuka? Dojavite i pripomognite u istraživanju

Jeste li vidjeli raka kuka? Dojavite i pripomognite u istraživanju

ZADAR - Radi se o raku kojeg još zovu rak baba. Ciljna je vrsta za zaštitu u Europskoj uniji o kojoj postoji manjak podataka, a oni dostupni ukazuju na velik trend opadanja njegove rasprostranjenosti u Sredozemlju.

- Pripomognite nam u istraživanju pojavnosti raka kuka u Republici Hrvatskoj - pozivaju iz tvrtke Janolus d.o.o. koja se bavi istraživanjem mora.

Ako ste ga vidjeli, mole da im dojavite lokaciju, količinu, vrijeme ili bilo koju drugu korisnu informaciju.

Upitnik je namjenjen svih ljubiteljima mora i morskog života koji bi mogli pripomoći o prikupljanju iznimno važnih podataka o njegovoj pojavnosti.
Potrebno ga je ispuniti najkasnije do 27. siječnja 2023., a ispunjavanje traje 5-7 minuta.

Rak kuka (Scyllarides latus), kojeg još zovu i baba, može se pronaći na dubinama između 4 i 100 metara na kamenitim i pjeskovitim supstratima. Više im odgovara grubi supstrat da bi se mogli lakše kretati po istom. Hrane se noću, a tijekom dana se skrivaju u špiljama i prirodnim skrovištima (kameni procjepi).  

Foto: WikiCommons / Ilustracija

Važno ga je razlikovati od mnogo manjeg raka češće pojavnosti kojeg zovemo rak zezavac (Scyllarus arctus). Premda vrlo slični oblikom i načinom života, rak kuka je najčešće svjetlijeg obojenja (žuto, narančasto, svijetlo smeđe) s karakteristično plavo - ljubičastim obrubom 'peraja' (koje se nalaze na početku tijela nastalih od preobraženih ticala) te na rubovima nogu.

Rak zezavac je karakteristično tamnijeg obojenja (tamno smeđe, tamno crveno) s narančastim očima te svjetlijim horizontalnim prugama po tijelu. Rijetko mu veličina tijela prelazi veličinu od 16 cm.  

Informacije se prikupljaju za izradu programa praćenja ove ciljne vrste na razini Republike Hrvatske. Podaci će se koristiti za potrebe istraživanja rasprostranjenosti raka kuke u sklopu izrade programa praćenja za vrste rak kuka kojeg provode DVOKUT-ECRO d. o. o, Janolus d.o.o. i Prehnit d.o.o. za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Upitnik je dostupan OVDJE.

B.K.

Izvor: Morski.hr