Kaštela su prvi grad u Hrvatskoj koji ima Plan upravljanja obalnim područjem

Grad Kaštela prvi je grad u Hrvatskoj koji je donio Plan upravljanja obalnim područjem. Dokument je financiran iz fondova EU u okviru projekta ‘CO-Evolve’ u koji je uključeno 11 partnera iz osam država...

Kaštela su prvi grad u Hrvatskoj koji ima Plan upravljanja obalnim područjem

Grad Kaštela prvi je grad u Hrvatskoj koji je donio Plan upravljanja obalnim područjem. Dokument je financiran iz fondova EU u okviru projekta ‘CO-Evolve’ u koji je uključeno 11 partnera iz osam država, a nositelj je razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije RERA. Cilj projekta prilagodba primorskih gradova na klimatske promjene koje  izazivaju velike ekološke, ekonomske i sociološke učinke, a jedan od oblika prilagodbe je i pametno planiranje uz pomoć dokumenata kao što je Plan upravljanja obalnim područjem.

– S obzirom na gustoću naseljenosti i blizinu mora, a neosporna je činjenica da klimatske promjene donose i porast razine mora, pokazana je visoko razvijena svijest ključnih dionika u Kaštelima, koji su prepoznali opasnosti te uz pomoć ovakvog plana, koji je strateški dokument s ciljevima, mjerama i aktivnostima koje bi u Kaštelima trebalo provesti, te se pokušavaju prilagoditi na nadolazeće uvjete i stanja – kazala je Marica Babić, zamjenica ravnatelja RERE.

Martina Baučić, koordinatorica izrade Plana i stručni voditelj izrade Jure Margeta istaknuli su kako Plan donosi nova rješenja i načine upravljanja koji će biti od koristi u planiranju, projektiranju i upravljanju obalnim pojasom. Fokus ovog Plana, kazala je Baučić, je održivi razvoj turizma baziran na kulturnoj baštini te prilagodba na klimatske promjene. 

Izvor: Dalmatinski portal