Krenuo projekt ‘3EFISHING‘, razvijat će hibridne motore za hrvatsku i talijansku ribarsku flotu

Krenuo projekt ‘3EFISHING‘, razvijat će hibridne motore za hrvatsku i talijansku ribarsku flotu

Ministarstvo poljoprivrede započelo je s partnerima "3EFISHING", novi Interreg projekt koji će uvesti hibridni pogon u plovila u talijanskoj i hrvatskoj floti na Jadranu, čime će se implementirati europski zeleni dogovor – pakt koji za cilj ima postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Ribolov i akvakultura, među najznačajnijim su socio-ekonomskim aktivnostima u obalnim regijama svijeta i igraju središnju ulogu u plavom gospodarstvu jadranske regije, posebno za Italiju i Hrvatsku.

Pošlo se od činjenice da je ribarska flota stara, većinom starija od 10 do 15 godina i s isključivo dizelskim motorima.

Stoga je prijelazom plovila u ribarstvu na novi način napajanja putem električne energije ili u hibridnom načinu rada moguće utjecati na smanjenje potrošnje goriva, buke i emisije stakleničkih plinova na moru. Ovakvo smanjenje je poželjno kako bi se ublažili ekonomski i društveni negativni učinci na mali priobalni ribolov i akvakulturu te kako bi se financijski podržao sektor.

U prvoj fazi bit će dizajniran i izrađen poseban hibridni motor na obnovljive izvore energije. Time će se postići smanjenje troškova goriva i značajno smanjenje emisija ugljika, povećavajući ekološku održivost ribarske flote.

U drugoj fazi motori će biti ugrađeni na dva plovila, kako bi se na terenu provjerila njihova operativna učinkovitost dok će se u trećoj fazi plovila predstaviti potencijalnom tržištu - sektoru ribarstva (mala i srednja poduzeća u ribolovu i akvakulturi, zadruge, obrti….). U ovoj fazi također će se prezentirati i podijeliti rezultati provedenih studija, kako bi se ribarima i uzgajivačima pružile specifične financijske i tehničke informacije, kojima će se omogućiti implementacija "3EFISHING" plovila unutar ribarske flote radi osiguravanja boljih ekonomskih uvjeta sektora.

Projekt će se provoditi do konca kolovoza 2026. godine. U njemu sudjeluju: Sveučilište u Bologni i Institut za oceanografiju u Splitu, koji će prenijet inovacije ključnim sektorima, malog priobalnog ribolova i akvakulture razvojem rješenja s niskom razinom ugljika.

Na projektu su uključeni kao projektni partneri hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede, talijanski Institut za usluge za tržište poljoprivrednih proizvoda, te regionalne institucije: Agencija za inovacije u poljoprivredno-prehrambenom i ribarskom sektoru regije Marche "Marche Agriculture Fisheries", Mediteranski agronomski institut Bari te Zadarska županija.

Ministarstvo poljoprivrede i Zadarska županija zajednički će sudjelovati na uključivanju gospodarskih subjekata, dok će projektni partner CROMARIS d.d., kao najveća hrvatska tvrtka za uzgoj ribe, sudjelovati u operativnim aktivnostima, inovacijskim procesima i testovima.

Izvor: Slobodna Dalmacija