Potopljeni brod s Brača za dva tjedna ide u komadima vani: “Spalit ćemo ga za Sv. Nikolu”

POVLJA – Samo pet dana je trebalo odgovornima da se trgnu i odrade posao za kojeg su plaćeni. Dogodilo se to nakon što smo pisali o potonulom brodu koji više od četiri i pol godine leži na dnu mora ispred rive u bračkim Povljima. Podsjetimo, vijest su s našeg portala prenijeli su gotovo svi mediji u državi, a onda se nakon dugogodišnjih neispunjenih obećanja odgovornih, pa čak i jednog bivšeg ministra, dogodio preokret. – S obzirom da brod “Marko Polo” leži svom svojom težinom na cijevi ...

POVLJA – Samo pet dana je trebalo odgovornima da se trgnu i odrade posao za kojeg su plaćeni. Dogodilo se to nakon što smo pisali o potonulom brodu koji više od četiri i pol godine leži na dnu mora ispred rive u bračkim Povljima. Podsjetimo, vijest su s našeg portala prenijeli su gotovo svi mediji u državi, a onda se nakon dugogodišnjih neispunjenih obećanja odgovornih, pa čak i jednog bivšeg ministra, dogodio preokret.

– S obzirom da brod “Marko Polo” leži svom svojom težinom na cijevi kolektora koju je zgnječio i razbio, postoji realna opasnost ds u slučaju greške glavnog kolektora dođe do ekološke katastrofe – ispričao nam je prije pet dana povaljski općinski vjećnik Tonči Zlatar koji se nakon višegodišnjeg moljakanja odgovornima, naposljetku obratio javnosti za pomoć. I uspio je u tome!

– Hvala svim medijima, a posebno portalu Morski HR koji je digao ovu priču – priča nam načelnik Općine Selca Ivan Marijančević, nakon što je stigla vijest da se brod konačno vadi vani.

– Zvali su me jutros iz Lučke uprave da traže izvođača radova. Tražili su me suglasnost za smještaj i odlaganje na deponij i dobili su to. Rekao sam im samo da odustanu od izvlačenja broda labudicama, da nam teškim strojevima ne unište i rivu, te da ga vade strojem koji će brod raskomadati dio po dio, pa da da ga naposljetku odložimo na deponij i spalimo za sv. Nikolu – kaže Marijančević.

Foto: Martin Čudnrić

Brod bi za dva tjedna trebao biti raskomadan i odložen na deponij

Bilo je ideja da se brod ostavi kao turistička atrakcija, a izmjesti kanalizacijska cijev?

– Odustali smo od te ideje, jer je to ispalo nerealno. Cijev se ne može premiještati kako se kome prohtije, a i cijeli postupak bi bio preskup. Ono što je bitno, dobili smo određene garancije da će ovaj problem koji nas muči godinama biti riješen za 10-15 dana, pa ajmo pratit razvoj situacije – poručuje Marijančević.

Podsjetimo, u sličnoj situaciji također na Braču, ali u Pučišćima, katamaran je mjesecima ležao na dnu i ugrožavao plovidbu, sve dok se opet nisu angažirali novinari. Nakon članka na našem portalu – i taj problem je vrlo brzo riješen.

Ne rade li institucije koje plaćamo da bi radili, obratite nam se na info@morski.hr . Rado ćemo ih natjerati da zarade svoju plaću.

Izvor: Morski.hr