Prezentacija u Kaštelima - Vrijedna oprema štitit će Jadran od onečišćenja

U Vatrogasnom centru 'Sveti Florijan' u Kaštel Gomilici predstavljena je oprema za sprječavanje onečišćenja mora u sklopu projekta 'PEPSEA - Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from Pollution' čija je ukupna vrijednost 2,9 milijuna eura. Pilot lokacija projekta bio je istočni dio Kaštelanskog zalijeva koji se prostire kroz tri jedinice lokalne samouprave. 

- Jedan smo od četiri partnera projekta s ove strane, dok su četiri partnera s talijanske strane Jadrana. Iznos dodijeljen našoj županiji je 536 tisuća eura, a uložen je u raznu opremu kao što su dron, plutajuće i upijajuće brane, senzore koji su ugrađeni u zaljev koji je jako osjetljiv na onečišćenje i zagađenje mora. Uz to je planirana edukacija mladih i stanovništva na ovom području što je zasigurno glavni segment. Naše Jadransko more je najljepše, od njega živimo kroz ribarstvo i turizam, ali ono je zatvoreno more i kao takvo je iznimno osjetljivo. U svijetu se na onečišćenje mora može reagirati kroz nekoliko dana, a kod nas je pitanje minute i sata. Za brzo djelovanje važna je pravovremena detekcija problema što će nam uz ovu opremu uvelike značiti. Čuvajmo naše more, ovaj gospodarski i ekonomski izvor, a prije svega ovu ljepotu koju nam je bog dao - poručio je župan Blaženko Boban.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Matea Dorčić, ujedno i voditeljica spomenutog projekta, istaknula je detalje projekta financiranog iz Programa Interreg Italija-Hrvatska.

- Krajnji korisnici nabavljene opreme su Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije, Lučka uprava Split, Vatrogasni centar 'Sveti Florijan' i Županijska vatrogasna zajednica. Riječ je o opremi podijeljenoj u tri grupe, a to su redom oprema za detekciju onečišćenja i rano upozorenje sustava koju smo postavili na plutaču 'Pličina-Purić' u istočnom dijelu Kaštelanskog zalijeva u vlasništvu tvrtke Plovput d.d., razna oprema za sprečavanje širenja onečišćenja, sanaciju i uklanjanje te sigurno zbrinjavanje onečišćivala te oprema za monitoring morske vode koja uključuje dron kakav nitko nema u županiji. S njim će se pratiti situacija u realnom vremenu te kamere koje smo instalirali na obali unutar tvornice Cemex - navodi Dorčić koja je istaknula kako je glavni cilj projekta razvoj sustava konačnog rješenja za događaje zagađenja u lukama i zaljevima, a koji uključuje plan intervencije i mjere oporavka od mogućeg onečišćenja.

Ivan Kovačević, zapovjednik JVP Grada Splita, istaknuo je kako odgovornim ponašanjem županije možemo svi mirnije 'spavati' te na ovaj način idemo u korak s vremenom. 

- Naime, vatrogastvo je posao koji rješava posljedice i sprječava veće katastrofe. Ovom opremom možemo puno napredovati u tom smjeru. Svi signali sa senzora koji su postavljeni na terenu dolazit će sustavom 24 sata dnevno u Županijski vatrogasni operativni centar. Tako ćemo u realnom vremenu pratiti situaciju i moći pravovremeno djelovati - poručio je Kovačević. 

Kažimo još kako su hrvatski partneri projekta, uz Splitsko-dalmatinsku županiji, Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, Jadranski edukativno-istraživački centar reagiranja na iznenadna onečišćenja mora - ATRAC te Šibensko-kninska županija. Na predstavljanju su bili i gosti iz JVP grada Dubrovnika te 11 volontera koji predstavljaju PO DELTA.

Izvor: Dalmatinski portal