Prvi konkretni rezultati čišćenja svjetskih mora od plastike

Prvi konkretni rezultati čišćenja svjetskih mora od plastike

Sustav nazvan Ocean Cleanup unazad dvije godine razvija tehnologije za čišćenje oceana od plastike. "Da bismo to postigli, naše početne napore čišćenja svjetskih mora usmjerili smo upravo tamo gdje možemo ostvariti maksimalan učinak, a to je velika pacifička zakrpa za smeće (GPGP) smještena između Kalifornije i Havaja, gdje je naše prvo eksperimentalno rješenje za čišćenje velikih razmjera, System 002 sakupljalo plastiku tijekom svojih testnih kampanja 2021. i 2022. godine", kazali su sudionici ovog iznimno važnog projekta.

Spomenuta tehnologija čišćenja oceana sad je već potvrđena kao učinkovita, a dosljedno uklanjanje plastike iz GPGP-a postalo je stvarnost. Sljedeći korak u ovoj velikoj misiji je prijelaz na sustav dovoljno velik i učinkovit da očisti cijeli GPGP.

Sad prelazimo na fazu širenja našeg projekta sa sustavom 03, tri puta većim od Sustava 002 i sposobnim 'uhvatiti' mnogo veće količine plastike po nižoj cijeni po kilogramu uklonjenom kontinuirano tijekom cijele godine. Vjerujemo da ogromna povećanja u kvaliteti našeg rada mogu rezultirati sustavom koji je deset puta učinkovitiji od svog prethodnika, objasnili su.

Sustav 002 pokazao je da sustavi Ocean Cleanupa mogu uspješno i dosljedno sakupljati plastiku. Sada kada je to dokazano, prijelaz na Sustav 03 i paralelna testna kampanja omogućit će nam da prijeđemo na sljedeću fazu našeg čišćenja - optimizirajući naš nacrt i proširujući se na punu flotu sustava za čišćenje cijelog GPGP-a.

Najveći pokazatelj uspješnosti: trošak po kilogramu plastike uklonjene iz oceana

Da bismo oslobodili oceane od plastike, potreban nam je pristup čišćenju koji može odgovarati ogromnoj veličini problema. GPGP pokriva masivno područje - tri puta veće od Francuske, ili dvostruko veće od Teksasa - a čišćenje cijelog ovog područja zahtijeva flotu sustava. Koliko velika ova flota treba biti i troškovi proizvodnje i upravljanja tom flotom, ovisit će o veličini, performansama i učinkovitosti pojedinih sustava. Cilj nam je proizvesti učinkovitiji sustav koji će postati nacrt naše flote.

Razlog zašto smo maknuli jednu nulu iz '002' kada smo novi sustav nazvali '03' je taj da nam više nije potrebna troznamenkasta količina sustava za čišćenje svih pet oceanskih mrlja smeća širom svijeta.

Kad je u pitanju čišćenje oceana, veličina je važna. Veći sustavi znače manje pomoćnih plovila, koja su glavni pokretač troškova (i glavni emiter ugljika) u našem poslovanju. Ukratko, veći sustavi znače nižu cijenu/kg.

Naši troškovi gotovo su u potpunosti povezani s potpornim plovilima, tako da nam proširenje veličine sustava za uklanjanje više plastike po plovilu i korištenje 'rotirajućeg' trećeg plovila kako bi se omogućila kontinuiranija frekvencija čišćenja, omogućuje smanjenje očekivanog troška po kilogramu plastike uklonjene prema ciljnoj brojci. Iako je veličina najvažniji parametar na našem putu da to postignemo, moramo se pozabaviti i drugim pitanjima dizajna i inženjeringa, ali očekujemo da ćemo doći do točke u kojoj je potpuno čišćenje GPGP-a ekonomski realno.

Cilj nam je učiniti čišćenje cijelog GPGP-a ekonomski održivim, a povećanje veličine, uz nadogradnje za optimizaciju vremena rada, strukturni integritet i učinkovitost hvatanja, znači da nas sustav 03 približava tom cilju.

Prelazit će se s jednog na drugi sustav u fazama, proizvodeći i uvodeći nove i nadograđene komponente, koje će se uvoditi jedna za drugom kako bi se moglo analizirati i učiti iz podataka u svakoj točki prijelaza. Ovaj pristup smanjuje operativni rizik tijekom tranzicije i omogućuje nam postupna poboljšanja, što znači da možemo pojedinačno procijeniti utjecaj različitih kompozitnih poboljšanja. Promjenom sustava na moru možemo nastaviti čistiti ocean tijekom nadogradnje i testiranja.

U prvoj fazi u sustav 002 dodat će se nova zona zadržavanja (u kojoj se plastika drži prije ekstrakcije). Ova nova zona zadržavanja više je nego dvostruko veća od prethodne u pripremi za povećani ulov, a ovaj ćemo sustav nazvati 002/A.

Zatim ćemo zamijeniti stara krila (duge takozvane ruke koje vode plutajuću plastiku u zonu zadržavanja) i zamijeniti ih nadograđenim skupom koji rješava strukturne slabosti identificirane u sustavu 002 (uključujući mjere za rješavanje prekomjernog punjenja) i povećava dubinu s 3 na 4 m kako bismo povećali učinkovitost hvatanja. Zadržat ćemo postojeću radnu duljinu od 800m. Nazvat ćemo ovu fazu Sustav 002/B. Zatim ćemo provesti testove kako bismo osigurali operabilnost i proširiti se tek nakon što budemo sigurni da sve funkcionira učinkovito i postiže naše zadane ciljeve.

Sustav 002/C tad će proširiti krila na ukupnu duljinu od 1600 m, što je najveća moguća duljina sa samo dva pomoćna plovila. Zatim ćemo predstaviti naš "model rotacije" koji uključuje treću posudu, omogućujući nam da nastavimo s kontinuiranom 'berbom otpada' tijekom cijele godine i dodatno smanjimo troškove po kilogramu uklonjene plastike.

Postupno ćemo produžavati duljinu krila dok ne dosegnu ukupnu duljinu od otprilike 2,5 km.

Nakon gotovo godinu dana rada na moru, Sustav 002 generirao je neprocjenjiv uvid u performanse i učinkovitost, a naši inženjeri i istraživači uključili su ta učenja u naše nadogradnje i poboljšanja sustava 03, objašnjavaju glasnogovornici ovog projekta.

Overtopping ili prelijevanje otpada

Pitanje takozvanog 'overtoppinga' - plastike koja izlazi preko plovaka sustava 002 i 'izbjegava' hvatanje - riješeno je na jednoj od sesija rješavanja problema The Ocean Cleanupa. Prekomjerna količina plastike rezultira samo malom količinom izgubljene plastike, ali svaki izgubljeni kilogram smanjuje učinkovitost hvatanja, a rješavanje problema stoga bi smanjilo naš trošak po kilogramu uklonjenog. Ovaj maraton brainstorminga rezultirao je s pet koncepata optimizacije, od kojih ćemo neke testirati u stvarnim uvjetima tijekom prijelaza na Sustav 03. Dok čistimo, dobit ćemo više podataka o performansama i možemo koristiti te podatke za optimizaciju naših sustava tijekom tranzicije.

Nije iznenađujuće da uvjeti na moru postaju izazovniji tijekom zime. To je značilo usavršavanje vremena naših ekstrakcija i donošenje pametnih odluka pri odabiru mjesta i vremena implementacije. Naše modeliranje "plastičnih žarišnih točaka" dobro funkcionira i stalno se poboljšava te će nam i dalje pomagati da utvrdimo gdje i kada bismo trebali usmjeriti svoje napore čišćenja u GPGP za najbolje rezultate.

Da bismo riješili problem onečišćenja plastikom, moramo ga razumjeti, a naš pristup čišćenju uključuje onoliko softvera koliko i hardvera. Naše napredno računalno modeliranje pokazalo se vrlo učinkovitim u pomaganju da identificiramo i predvidimo područja plastike visoke gustoće i u skladu s tim potaknemo našu strategiju upravljanja, pomažući nam da dodatno povećamo učinkovitost i smanjimo troškove čišćenja.

Utjecaj na okoliš

Čišćenjem svjetskih oceana cilj nam je maksimizirati naš neto pozitivan utjecaj na morski okoliš. Naš plan upravljanja okolišem za Sustav 002 do sada je djelovao izuzetno uspješno, a 99,8% našeg ukupnog ulova je plastika. Ipak, naš tim za zaštitu okoliša uvijek traži načine za daljnju optimizaciju našeg pozitivnog utjecaja našeg čišćenja, a mi smo uzeli ključna učenja iz Sustava 002 i ugradili ih u dizajn sustava 03.

Već kompenziramo 100% co2 emisije koje dolaze s naših pomoćnih brodova. Međutim, sakupljanje veće količine plastike dodatno pomaže u smanjenju CO2 emisije po očišćenom području oceana, što još više ograničava naš utjecaj na okoliš. Nastavkom žetve plastike u većem opsegu, troškovi našeg čišćenja u financijskom i ekološkom smislu smanjit će se - i nastavit će padati.

Naša ambicija ostaje ista: cilj nam je osloboditi oceane od plastike, a sa sustavom 03 kao našim planom, korak smo bliže da to učinimo, poručuju sudionici ovog za okoliš iznimno važnog projekta The Ocean Clean Up.

Videa pogledajte na poveznici Morski.hr