SDŽ sufinancirala edukativni projekt "Rokom i Cicibelom čuvajmo pomorsku baštinu SDŽ"

"Rokom i Cicibelom čuvajmo pomorsku baštinu SDŽ" naziv je edukativnog projekta umjetničke organizacije Kazališna družina "Ritam igre" iz Splita koju je kroz Program "Pomorska baština" sufinancira Splitsko-dalmatinska županija.

Projekt "Rokom i Cicibelom čuvajmo pomorsku baštinu SDŽ" čine predstava "Roko i Cicibela" uz radionicu u vidu 45 minutnog predavanja Joška Božanića, živuće enciklopedije Visa i Komiže o starim drvenim brodovima - falkušama. Predavanje je popraćeno nizom dijapozitiva i s dva kratka i jako zanimljiva filma.

Projekt je prezentiran učenicama viših razreda osnovnih škola u Imotskom (OŠ Josip Vergilij Perić), Kaštel Sućurcu (OŠ kneza Mislava) i Solinu (OŠ Vjekoslav Parać). Ukupno je sudjelovalo 500 učenika od 6. do 8. razreda koji su očekivano jako dobro primili predstavu, ali pomalo neočekivano bili iznimno pažljivi tokom predavanja profesora Joška Božanića s kojim se dio učenika u sve tri škole zadržalo i nakon predavanja. Tom prigodom postavili su mu niz zanimljivih pitanja na koje je prof. Božanić pronašao još zanimljivije odgovore. Na taj način postignut je cilj da se neki učenici zainteresiraju za korištenje drvenih brodica u svakodnevnom životu, a pojedinci upuste u proučavanje povijesti korištenja i gradnje brodica.

Brojnošću učenika i njihovom pažnjom te aktivnim sudjelovanjem u potpunosti je postignut cilj približavanja ovog segmenta pomorske baštine učenicima što će u svakom slučaju doprinijeti boljoj valorizaciji i očuvanju od zaborava ovog dijela pomorske baštine.