U Bruxellesu održana završna konferencija Inicijative AI-NURECC Plus

Završna konferencija Inicijative jadransko-jonske mreže sveučilišta, regija, gospodarskih komora i gradova AI-NURECC Plus, održana je  30. studenog 2023. u Bruxellesu. Na konferenciji su prezentirani rezultati koje je ova inicijativa polučila te je ista okupila predstavnike svih partnera, među kojima su bili predsjednik HGK - Županijske komore Split Joze Tomaš, predsjednica HGK - Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić te pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije Matea Dorčić.

'Možemo slobodno reći da je Inicijativa AI-NURECC Plus dala važan doprinos razvoju jadransko-jonskog područja, posebno u razdoblju postcovid oporavka, dajući prostor udrugama, poput Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, koje su od ranih 2000-tih, pristupom odozdo prema gore, snažno pridonijele službenom priznanju Strategije EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), čije glavne pokretače i danas predstavljaju', rekao je u uvodnoj riječi konferencije Joze Tomaš.

Kao aktualni potpredsjednik Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora (AIC Forum), čiji je osnutak 2001. inicirala HGK - Županijska komora Split i koji danas okuplja 40 gospodarskih komora iz devet zemalja EUSAIR-a, Tomaš je podsjetio na rezultate koje je Forum ostvario u proteklih nekoliko godina, posebno na području održivog turizma, kako kroz prizmu očuvanja pomorskog dobra tako i u svim vidovima kulturnih i kreativnih industrija, poput umrežavanja manje poznatih UNESCO lokaliteta i promocije AI lokaliteta u filmskoj industriji, kružnog gospodarstva, poduzetništva žena te stavljanja fokusa na mlade u poduzetništvu, što su ujedno i prioritetna područja AI-NURECC Plus inicijative.

Izvor: Dalmatinski portal