U DVD Kaštel Gomilica održana "Morska patrola" u povodu obilježavanja Mediteranskog dana obale

Povodom Mediteranskog dana obale u Kaštel Gomilici je održana akcija pod nazivom ''Morska patrola''  u sklopu koje se održala radionica o ekologiji i zaštiti  okoliša za učenike  iz OŠ ''Kneza Trpimira'' iz Kaštel Gomilice. Na edukativnoj radionici djeca su se  upoznala sa znanstvenom stranom zaštite mora, morskog okoliša i podmorskog svijeta, a  vatrogasci  su im prezentirali na koje načine oni sudjeluju u zaštiti mora. Mali ekološki znanstvenici imali su priliku okušati se u pokusima primjerenima njihovom uzrastu. Osim toga, informirali su se o spasilačkim aktivnostima vatrogasaca na moru te su istodobno sudjelovali u mini vatrogasnom natjecanju.
- Splitsko- dalmatinska županija je i ove godine organizirala ovu akciju. Svake godine priredimo slične akcije. Nažalost, nismo s odraslima toliko uspješni, ne možemo zaustaviti devastaciju obale  i onečišćenje našeg mora. Mi smo jako motivirani da naučimo djecu, od malih nogu kako zaštititi naše more.  Čistoća našeg mora je na visokom nivou, važna je edukacija djece, razni pokusi, praksa kako bi djeca shvatila kako zaštiti naše more – kazao je zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Stipe Čogelja.
-    Ja volim kazati da su vatrogasci 3u1 što se tiče mora. Kad se desi požar na moru vatrogasci izlaze i gase taj požar. U tom trenutku se stvori nekakav otpad, vatrogasci na vatrogasnom brodu imaju brane te to onečišćenje mogu zagraditi, skupiti otpad u svoj brod te zapaljeni brod otegliti u neku luku, sklonište za daljnju obradu. Šta se tiče požara na moru, godišnje imamo oko desetak požara, nije to neki veliki postotak ali su to uvijek teške intervencije. Brod zahtjeva više ljudstva, opreme, sredstava – kazao je predsjednik vatrogasne zajednice grada Kaštela Tomislav Vidić.
Svoju potporu Morskoj patroli dao je i Grad Kaštela  te Turistička zajednica grada Kaštela.
-Danas promoviramo Mediteranski dan obale, drago mi je da su se ove godine uključila djeca iz kaštelanskih škola jer se na taj način podiže svijest o očuvanju mora, obale , prirodne i kulturne baštine. U ime Grada Kaštela mogu reći kako nam je jako drago da se podmorje redovito čisti, svake godine u  akcijama čišćenja podmorja ronioci izrone sve manje i manje otpada, pa nam se čini kako se u naših sugrađana probudila svijest, te nam je drago da se i otpad razvrstava te na taj način ima manje smeća u moru- kazala je dogradonačelnica grada Kaštela Jadranka Matok- Bosančić.
Samu akciju organiziraju Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Programom prioritetnih akcija - Priority Actions Programme Regional Activity Centre (PAP/RAC) i DVD-om Kaštel Gomilica u sklopu projekta "Pomorsko je dobro".
-Okupili smo se danas ispred prostorija  DVD u Kaštel Gomilici kako bi skupa s našim partnerima PAP RAC i DVD Gomilica obilježili nadolazeći  Mediteranski dan obale, koji se obilježava 25. rujna. U sklopu projekta ''Pomorsko dobro'' htjeli smo naglasiti koliko je bitna edukacija i rad s djecom, te mislim kako je ovaj princip učenja od malih nogu kako sačuvati naše priobalje nekako najučinkovitiji, te kroz razne vježbe želimo djeci pokazati kako trebaju čuvati naše more. Svake godine organiziramo akcije čišćenja podmorja te velika sredstva izdvajamo za udruge koje čiste podmorje te mislim kako je kod građana podignuta svijest, a kako odvajamo otpad mislim da građani nemaju više toliku potrebu bacati smeće u more - kazala je pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo SDŽ Matea Dorčić.
Djeca su na ovoj akciji sudjelovala u eksperimentima, naučila su kako gasiti požar i požarnog aparata. Upoznala su i razgleda vatrogasno vozilo te se nadamo kako su i puno toga zapamtili te će primijeniti u svom daljnjem životu.
-Cilj akcije je osvijestiti o vrijednostima naše obale i mora o tome da je potrebno zaštititi kako treba, te ostaviti za naredne generacije. Mediteranci centar PAP RAC koji djeluje u Splitu već 40 godina promotor je Mediteranskog dana obale koji se slavi u svim mediteranskim zemljama. Jako smo sretni što nas Splitsko-dalmatinska županija podupire. Ove godine proslavu obilježavamo u Kaštel Gomilici te se nadamo kako će buduće generacije znati cijeniti ono što mi danas pokušavamo sačuvati- kazala je direktorica PAP RAC-a u Splitu  Željka Škaričić.