U ekološkoj akciji EKO SUB~DAMJA 2024 prikupljeno više od 500 kg otpada iz lučice Jadran u Splitu

Ronioci volonteri i članovi udruga, u ekološkoj akciji uklanjanja otpada s morskog dna na području splitske lučice Jadran - EKO SUB~DAMJA 2024, organizirane u povodu Dana grada Splita i blagdana sv. Duje, jutros su prikupili više od 500 kilograma raznog otpada.

Akcija kojoj se odazvalo tridesetak ronioca, održana je uz pokroviteljstvo projekta „Pomorsko je dobro“ Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije i u koordinaciji s PŠD Jadran. U eko akciji su sudjelovali i ronioci/članovi RK Puntar, Udruge Oceanus, RK Spinut i PSD Giričič. Nakon što je otpad izvađen iz mora, zbrinula ga je na propisan način tvrtka Čistoća Split.

"Pomorsko je dobro" inovativan je i u Hrvatskoj jedinstven projekt Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) kojeg od 2019. godine provodi Upravni odjel za turizam, pomorstvo i promet SDŽ s ciljem transprentnijeg, odgovornijeg i učinkovitijeg upravljanja i valorizacije pomorskog dobra, podrške jedinicama lokalne samouprave, uvođenja reda nad korištenjem tog vrijednog resursa, kao i njegove zaštite i očuvanja. Projekt je već nakon prve godine realizacije dobio najprestižniju stručnu nagradu u Hrvatskoj - Grand PRix 2020 u kategoriji odnosa s javnošću u regionalnoj i lokalnoj samoupravi koju svake godine dodjeljuje Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ).