Udruga Rostrum u akciji čišćenja podmorja Križne luke (Grad Hvar)

'Otok Hvar najsunčaniji je hrvatski otok i jedan od najsunčanijih na Mediteranu, otok čije su ljetne zabave, hvarska riva s turistima i slike predivnog hvarskog porta punog malih brodica sinonimi za odmor u Hrvatskoj već desetljećima.

Takav Hvar smo naravno posjetili usred zime, taman kad se na otok spustila manja polarna fronta, a po hvarskoj se rivi šeće tek pokoji sivi galeb kojeg bura još nije potjerala.

Otoku u sezoni dnevno gravitira golemi broj plovila, a broj turista koji je stalno u porastu čini sve veći pritisak na morski okoliš, stoga smo pozvani od strane grada Hvara sudjelovali u odlično organiziranoj jednodnevnoj eko akciji s ciljem čišćenja Križne luke.

Na put nas je iz Splita krenulo petnaestak te smo uz pomoć lokalnih stanovnika nakon sat i pol ronjenja izvadili uistinu popriličnu količinu otpada, očekivano najviše guma i staklene ambalaže.

Nakon akcije lipo smo se ćakulali i družili na velikom zajedničkom ručku te potom zadnjim trajektom krenuli put Splita.

Otok Hvar nakon ove akcije dočekuje novu sezonu čišći i uredniji, more je oslobođeno od znatne količine otpada, a mi smo se kao i uvijek sretni i puni dojmova vratili kući bogatiji za neka nova prijateljstva.'' – poručili su iz UPA Rostrum.