Ususret Prvom maju, volonteri OCEANUSA očistili luku Spinut

Ususret Prvom maju, volonteri OCEANUSA očistili luku Spinut

Danas je udruga studenata Sveučilišnog odjela za studije mora - „OCEANUS“, u sklopu projekta „MOJE MORE“, koji se održava četvrtu godinu za redom, organizirala ekološku akciju čišćenja podmorja u luci Špinut.

Cilj samoga projekta je podizanje svijesti građana i odgovornosti o aktualnom problemu odlaganja otpada kojeg, nažalost, iz godine u godinu ima sve više, ali vrijedne volontere akcije to nije pokolebalo. Hrabro su prionuli na posao te iz mora izvadili više od 1,100 kg otpada. Uz volontere udruge, u akciji su sudjelovali ronioci RK Špinut, PIK Mornar Split, REK Hvidr-a Split, ronioci volonteri, PIK UNIST te zaposlenici Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, kojima ovim putem zahvaljujemo.

„Ronjenjem se bavim već tri godine. Akcija je bila jako dobra, podržavam akciju prvenstveno zbog čistog okoliša i naravno druženja mladih i ronioca iz različitih klubova.“ Branimir, ronilački klub Špinut

„Ronila sam na 4. i 5. mulu, nije bilo puno smeća. Akcija je uspješno provedena te bi preporučila svakome da se uključi u udrugu OCEANUS i da s nama zajedno roni i pomaže.“ Nika, udruga OCEANUS

Posebnost ovog projekta je u tome što volonteri sav prikupljeni otpad na kopnu sortiraju, važu i skladište. Prikupljeni podaci će biti korišteni u znanstveno-istraživačke svrhe. Dio otpada je pak sačuvan i u sklopu Sea-EU alijanse će putovati u Brest, gdje će biti prenamijenjen u modne kreacije koje će biti nošene na modnoj reviji.

„Akcija nam se jako svidjela, bilo je edukativno i jako lijepo. Završili smo prije nego što smo mislili završit. Nema čak toliko puno otpada koliko smo mislili da će bit. Potakle bi druge da se uključe u akciju.“ Složile su se Ivana i Ines sa Odjela stručnih studija, koje su sudjelovale u projektu.

Autor D.D. / Foto: Toni Andabak

Izvor: Dalmacija danas