Volonteri s plaže u ornitološkom rezervatu kod Trogira uklonili 180 kg otpada

Volonteri s plaže u ornitološkom rezervatu kod Trogira uklonili 180 kg otpada

Na Europski dan ekološke mreže Natura 2000, Sunce i Biotherm su u okviru svoje tradicionalne kampanje „It's not water it's more“ proveli akciju čišćenja plaže Pantan. U istoimenom posebnom rezervatu i važnom ornitološkom staništu uklonili su 180 kilograma otpada iz prirode. 

– Stalni pritisak na prirodu postaje sve veći, a jedna od najvećih prijetnji je otpad koji završava u moru. Preko 80% otpada u Jadranskom moru, većinom plastike, potječe s kopna kao posljedica ljudskih aktivnosti. Moramo razumjeti da povremeno čišćenje plaža i mora nije dovoljno. Ako ne identificiramo i riješimo uzroke, problem će se stalno ponavljati. Na novom međunarodnom projektu „WASTEREDUCE“ s Talijanima radimo na inovativnim tehnološkim praćenjima izvora i vrste otpada te jednom kada stavimo u praksu inovativna rješenja, nadamo se da ćemo više znati o nastanku, nakupljanju i vrsti otpada. – rekla je Dalka Zanki iz Sunca.

– Važno je osvijestiti da sve ono što ljudi ostave u prirodi, ostavljaju ne samo budućim generacijama, nego i sebi do kraja života. Ovakvim ponašanjem sebi kao čovječanstvu smanjujemo prirodne prostore na koje možemo doći, uživati i provoditi vrijeme u prirodi.  –smatra Ivana Piljić iz Biotherma.

It's not water, it's more u podizanju ekološke svijesti

Ujedinjeni pod geslom It's not water, it's more SunceBiotherm i njihovi influenceri, djelatnici Javne ustanove „More i krš”, učenici Ekonomske i upravne škole Split te učenici Marco Polo Liceo Artistico iz Venecije odoljevali su naletima juga čisteći plažu Pantan nadomak Trogira. Morske struje i vjetar na plažu su izbacili nevjerojatnu količinu raznog otpada, a prevladavala je plastika. 

  1. U sklopu akcije čišćenja, Matea Taraš iz Sunca provela je s prisutnima interaktivnu vježbu  o prijetnjama bioraznolikosti. Prema rezultatima, većina smatra kako nepravilno odlaganje otpada, prekomjerna izgradnja i betoniranje, ribarstvo, sidrenje i nautički turizam predstavljanju najveće prijetnje bioraznolikosti, dok turističkim djelatnostima pridaju nešto manji stupanj utjecaja na bioraznolikost. Kao najmanju prijetnju bioraznolikosti naveli su biciklizam, pješačenje, ronjenje i kulturni turizam. 

– Trebamo uvijek kretati od sebe i navika svakog pojedinaca – rekla je influencerica Petra Mikšik.

Opstanak Pantana

  1. – Osim što je Pantan ornitološko-ihtiološki rezervat, ono predstavlja područje jedinstvenih fizičkih odnosno bioloških obilježja. Ipak, Pantan je ugrožen različitim ljudskim aktivnostima s obzirom na svoj nepovoljan položaj u kontekstu blizine prometnica, zračne luke, plovnog područja i gusto naseljene populacije. Prekomjerna izgradnja, betoniranje i kanaliziranje područja i vodotoka, odlaganje građevinskog otpada, ilegalni lov i ribolov, samo su neki od značajnijih problema s kojima se suočava ovo iznimno područje. – napomenula je Taraš.
  2. – Stručna i čuvarska služba ustanove provodi redoviti monitoring na području Pantana. Otpad koji nalazimo na ovom području posljedica je čovjekovog djelovanja i nanosa mora. Javna ustanova planira pripremu projektno tehničke dokumentacije za revitalizaciju lagune Pantan, nakon čega će se krenuti u prijavu i provedbu ostalih projekata na ovom području –  rekao je Dujo Vlastelica predstavnik „More i krš“.

Uvođenje okolišnih tema u obrazovni sustav

Akciji čišćenja uvelike su doprinijeli i učenici Ekonomske i upravne škole Split te učenici talijanske srednje škole Marco Polo Liceo Artistico koji se u sklopu ML – FREE projekta bave prekograničnim izazovom otpada iz mora. 

– Sad vidim da se vi ovdje suočavate sa sličnim problemima otpada iz mora kao i mi u Veneciji. – rekao je Luca Paul Gradara, učenik iz Venecije. 

– Ključno je aktivno uključiti mlade u rješavanje ovog izazova jer njihova energija, kreativnost i angažman mogu biti ključni u pronalaženju održivih rješenja za problem otpada u moru. Osim toga, važno je integrirati teme o zaštiti okoliša i održivosti u obrazovni sustav kako bismo osigurali da mladi stječu svijest o važnosti očuvanja morskog ekosustava i razvijaju vještine potrebne za aktivno sudjelovanje u tom procesu. – naglasila je Tea Kuzmičić Rosadnić, voditeljica projekta u Suncu.

Rezultati i primjeri dobre prakse ML-FREE projekta bit će predstavljeni na interdisciplinarnoj konferenciji “Marine Litter-Free Tides of Change” koja će se održati u Splitu od 4. do 6.  studenog 2024.

Sinergija projekata i usluga koje Sunce provodi u polju gospodarenja otpadom i sprječavanja nastanka otpada iz mora već polučuje impresivne rezultate i utječe na razne dionike nacionalnog, ali i prekograničnog područja. 

- Budio i ti dio naše sinergije, učlani se ili volontiraj - poručili su organizatori iz Sunca.

D.G.

Izvor: Morski.hr